Code Rood: De Doodstraf

Uit onderzoek blijkt dat 32% van de Nederlanders vóór de invoering van de doodstraf is. In de documentaire De Doodstraf, uit de documentaireserie Code Rood gaat documentairemaker Jessica Villerius, die als een van de weinige toegang kreeg tot de death row, op zoek naar de zin van de doodstraf. De dertig jarige Clinton Young wacht al 12 jaar in een dodencel op z’n executie nadat hij is veroordeeld voor twee moorden. In ‘n metalen kooi in de gevangenis in Texas vertelt hij hoe het voelt om te weten dat hij binnenkort een dodelijke injectie krijgt.

Wat volgt is een beklemmend gesprek tussen twee leeftijdsgenoten, waarvan er één binnenkort wordt omgebracht met als prangende, achterliggende vraag: is hij wel schuldig? Daarnaast voert Jessica Villerius gesprekken met familieleden van ter terdoodveroordeelden en met twee van de 143 mensen die in de dodencel zaten maar uiteindelijk onschuldig bleken en zijn vrijgelaten. Zij vertellen haar dat ze de hoop nooit hebben opgegeven. Villerius spreekt ook met familieleden van slachtoffers. Hoe voelen zij zich bij het feit dat er in hun naam iemand ‘legaal’ is omgebracht? Geeft het hen rust?

In de documentaire doet ook Rais Bhuiyan zijn verhaal: hij overleefde als enige de moordaanslag van de ‘9/11 killer’ Mark Stroman. Deze was na de aanslagen van 11 september zo boos dat hij schietend de straat op is gegaan en iedereen die een islamitisch uiterlijk had neerschoot. Rais overleefde de kogels in zijn hoofd en maakte zich hard tégen de executie van de dader. Het mocht niet baten.