Kim Jong-un: The Unauthorized Biography

Wat weten we echt over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un? We kunnen een glimp opvangen van vleiende beelden van zijn eigen zelf geproduceerde propaganda, en we kunnen ons bewust zijn van de schurkachtige overlevering die rond zijn identiteit in het Westen is opgedoken, maar er zijn zeer weinig harde feiten beschikbaar gesteld over zijn opvoeding en de gebeurtenissen die mogelijk hebben plaatsgevonden vormde zijn wereldbeeld. Kim Jong-un: The Unauthorized Biography wil die gaten opvullen. Het is een fascinerend portret dat deze belangrijke en enigmatische figuur weet te demystificeren.

De jongste zoon van voormalig leider Kim Jong-il, ontving zijn formatieve opleiding in Zwitserland. Zijn klasgenoten en leraren – van wie sommigen in de film worden geïnterviewd – herinneren hem als een volkomen aangename, maar soms baldadige student met een grote interesse in basketbal en videogames.

Hij was slecht voorbereid om de machtsmantel van zijn vader te erven. Maar na de dood van zijn vader in 2011, is dat precies waar hij zich bevond, en zijn beklimming plaatste hem al snel op het internationale toneel. Hij was slechts 26 jaar oud. Zijn eerste acties werden door velen beschouwd als een barbaarse klap tegen de traditie toen hij de beste adviseur van zijn vader executeerde en vele extra leden van de oude garde beëindigde. Hij rekruteerde alleen degenen die zonder twijfel en onfeilbaar stonden in hun loyaliteit aan hem.

De toon van de film wordt in toenemende mate onheilspellend bij het uitbeelden van zijn pogingen om de militaire macht van zijn land te escaleren. Hij verdubbelde snel zijn vaders zoektocht naar een nucleaire macht, verbeterde werving en training van Noord-Koreaanse soldaten en voerde met succes een reeks schadelijke cyberaanvallen op zijn vijanden uit.
 
Ondanks deze extreme handelwijzen beschouwen veel landgenoten van de dictator hem als een godheid. Zou dit het gevolg kunnen zijn van een gehersenspoelde populatie die is opgenomen door een zorgvuldig geconstrueerde propagandamachine? De Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen die in de film zijn geïnterviewd, denken van wel.

Kim Jong-un: The Unauthorized Biography, met openhartige interviews van mensen met kennis uit de eerste hand, en een schat aan beeldmateriaal dat bewijst dat het onthult voor wat het niet laat zien, is een must-see voor degenen die meer willen weten over de ongrijpbare leider die torent over deze gevaarlijke regio van de wereld.

Regie: Anthony Dufour