Labyrint – Uitgewerkte antibiotica

Antibiotica is in de geneeskunde al jaren de allround bacteriebestrijder, de ontdekking van antibiotica als penicilline betekende in 1941 een doorbraak in de bestrijding van ziekteverwekkende bacteriën, en er werd dan ook over gesproken als ‘een wondermiddel’, dat een grote effectiviteit paarde aan geringe bijwerkingen. Echter staat de natuur niet stil en worden steeds meer bacteriën resistent tegen antibiotica, wat uiteindelijk voor grote problemen kan zorgen. Nu al is de (hier in het westen ver teruggedrongen) ziekte TBC bezig met een wereldwijde opmars en zijn er steeds vaker patiënten die een variant hebben die niet reageert op de gebruikelijke antibiotica.
Ook in de strijd tegen andere bacteriële infecties, zoals blaasontsteking, verliezen de bestaande antibiotica terrein: in Europa overlijden jaarlijks 25.000 mensen aan een onbehandelbare infectie, in de Verenigde Staten 99.000. En de afgelopen decennia zijn er nauwelijks nieuwe antibiotica op de markt gekomen. Kern van het probleem is dat antibiotica in commercieel opzicht niet zo interessant zijn voor de farmaceutische industrie. De ontwikkeling en het op de markt brengen van een nieuw geneesmiddel kost ruwweg vier miljard dollar, als je de kosten meetelt van alle middelen die in het ontwikkeltraject afvallen. Die enorme investering kan de industrie niet terugverdienen met de verkoop van antibiotica, omdat die, als ze eenmaal op de markt zijn, slechts mondjesmaat gebruikt mogen worden, omdat bacteriën er anders te snel resistentie tegen ontwikkelen. De wetenschappelijke wereld heeft wel de kennis om nieuwe antibiotica te ontwikkelen, maar niet het geld. De overheid heeft dat geld wel, maar niet de kennis. En de farmaceutische industrie heeft zowel het geld als de kennis, maar kan er geen winst mee maken.
Labyrint vroeg vertegenwoordigers van wetenschap, industrie en de Europese Commissie hoe die patstelling bij de ontwikkeling van de broodnodige nieuwe antibiotica doorbroken kan worden. De tijd dringt. Voor je het weet overlijden er mensen aan een schijnbaar onschuldige blaasontsteking.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1182299″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]