Licht op het noorden: Denemarken

Scandinavië is voor ons de spiegel waarin wij naar de toekomst kijken. Daar was de eerste vrouwelijke Europese premier. Daar was al tien jaar lang een gedoogakkoord. In de vierdelige documentaireserie Licht op het Noorden van Hans Pool vraagt Stine Jensen zich af hoe het echte Scandinavië achter de clichés eruitziet en gaat ze op zoek naar het leven voorbij de stereotypen. Hoe kijken Scandinaviërs aan tegen het ‘bevoorrechte’ leven op de Noordelijke helft van deze aardbol? Hoe geëmancipeerd zijn ze nou werkelijk? En worden daar echt zoveel moorden gepleegd, zoals in de Scandinavische thrillerhits?
Stine onderzoekt de wet van Jante. Van kleins af aan leert deze wet Deense kinderen dat ze niet moeten denken dat ze iets voorstellen of dat ze beter zijn dan een ander. Trots is niet iets wat de bescheiden Deen gemakkelijk toont, maar wel degelijk moet voelen. Vissend met een harpoen als een moderne Viking, gaat Stine op zoek naar haar eigen Deense trots.
Met de Deens-Egyptische comedian Omar Marzouk kijkt Stine naar de manier waarop de Denen zich achter hun ironie verschuilen en met Tobias Lindholm, scenarioschrijver van Jagten (2012) en de populaire tv-serie Borgen, praat ze over film als medium om onbespreekbare zaken bespreekbaar te maken en commentaar te leveren op de Deense samenleving.

Deze VPRO documentaire werd oorspronkelijk uitgezonden op 10-11-2013.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1197858″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=NL1sG3ke7bY
[tab:END]
[divider/]