De zeer persoonlijke en intieme documentaire ‘Mama, ik moet je iets vertellen…’ gaat over de familie van een misbruikt kind waarin het taboe om er over te praten na bijna 20 jaar doorbroken wordt.
Als kind ben ik seksueel misbruikt door mijn opa. Op mijn 9de besloot ik na vele jaren het tegen mijn moeder te zeggen. Deze gebeurtenis heeft uiteraard veel invloed gehad op onze familie. Er is nooit over het misbruik gepraat binnen mijn familie, terwijl ik weet dat hier wel behoefte aan is, ook door mij. Door middel van deze documentaire kan iedereen een keer zeggen wat hij of zij wil zeggen en dan is het klaar, afsluiting.
Ik ga het gesprek aan met mijn vader, mijn moeder, zusje, neefje, nichtjes, oma en oom en tante. Wat ging er in hen om toen het bekend werd? Wat hebben ze destijds allemaal ondernomen? Hebben ze misschien iets nagelaten waar ze achteraf spijt van hebben of zouden ze het de volgende keer weer precies hetzelfde aanpakken? Kortom hoe hebben zij het hele gebeuren ervaren en hoe kijken ze er jaren later tegenaan?

Producent en regisseuse Linda Tijssen maakte de documentaire op eigen initiatief tijdens haar opleiding Media en Entertainment Management, in de Open Space Minor. De documentaire is gemaakt met 0 euro budget en de crew bestond tijdens het gehele proces alleen uit Linda zelf en de cameraman Wouter Donks.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://vimeo.com/87340428
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]

[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “Mama, ik moet je iets vertellen…”
 1. Hallo Linda
  Wat indringend en tegelijk mooi dat je het zwijgen zo hebt mogen doorbreken. Herkenbaar de vragen die er allemaal zijn. Meestal zullen er nooit antwoorden komen. Je hebt het klein maar o zo mooi in beeld gebracht. Het is en blijft een moeilijk onderwerp voor de naaste familie om over te praten, pijnlijk en confronterend. Ik wens je veel succes in je verdere leven toe.

 2. Hallo Linda,
  Wat ongelooflijk moedig van je om deze documentaire te maken. En zo waardevol !
  Velen ( ouders, familie, vrienden) zijn bang om te vragen naar ervaringen met seksueel misbruik,. Mooi zoals je zegt: “ik wil graag dat je er naar vraagt, want ik wil er over praten”.

 3. Het woord “opa” geeft mij koude rillingen…..en kan ik niet meer kijken, ik heb het ook meegemaakt, nu 40 jaar geleden en het heeft 4 jaar geduurd, je blijft het altijd bij je dragen en soms gaat het goed maar ook nog wel mindere tijden, nog steeds! in het verleden genoeg hulp gezocht en gehad maar er is altijd was als het niet gebeurt was…..

 4. Onzekerheid Doorbroken = Gedicht
  De waarheid vertaald in dit gedicht.
  Het recht doet vaak voor onrecht hun ogen dicht.
  Ook het feit en onrecht wordt vaak verdrongen.
  Dit word door de United Bikers een beetje verlicht.
  Jou verleden is niet uit te wissen.
  Helaas kan het nooit helemaal worden weggenomen.
  Maar we zijn er nu om er samen uit te komen.
  Daar kunnen wij Bikers wel van dromen.
  Omdat zij als strijders voor kinderen op komen.
  Daarom zijn de United Bikers op hun motor gesprongen.
  Zij komen om de kinderen op te beuren of te verblijden.
  Dan komen er wellicht andere en betere tijden.
  We zijn als grote broers en zusters om je heen.
  Nu sta je nooit meer alleen.
  Je bent een topper en hebt jij je taboe bekend gemaakt.
  En het onrecht zo gestaakt, ook sta je als kleine zus nooit meer alleen.
  Ook al rijden we straks al weer naar een ander kind heen.
  Royal United Biker – zonder toestemming niet publiceren.

 5. Wat mooi in beeld gebracht. Zou er graag met een deel van mijn familie ook zo over willen praten.
  Maar ja, het is en blijft een taboe. Hoop dat er ooit een verandering in komt.

 6. Geweldige film! Ik vind het enorm dapper van je dat je dit zo gedaan hebt en het ook nog op film hebt gezet die je publiekelijk deelt. Enorm dank je wel daarvoor. Erg herkenbaar. Met tranen in mijn ogen zitten kijken. RESPECT VOOR JE!!!! Ik ga het zekerook aanraden bij anderen om te kijken.

 7. Het heeft diepe indruk op mij gemaakt!
  Voel je nooit schuldig, jouw jeugd is letterlijk kapot gemaakt door je opa.
  Je ouders zullen de beste bedoelingen hebben gehad, maar ik kan ze niet begrijpen.
  Jouw opa had keihard gestraft moeten worden, met of zonder rechtszaak.
  Ik wens je alle liefde van de wereld, want dat heb je verdient!!!

 8. De Waarheid aan het Licht brengen zorgt voor Eerlijkheid…..Zuivering…..Inzicht…….Bevrijding……Genezing…..Rechtvaardiging….Transformatie.En de moed van de ene mens kan een bijzonder effect hebben naar zuivering en genezing van anderen of maatschappelijke taboe;s.

 9. Hallo allemaal. Bedankt voor het kijken voor mijn documentaire en bedankt voor alle aardige woorden! Groetjes, Linda

  1. Hallo Linda,
   Ik heb je documentaire gezien,en komt een beetje overeen wat er met mij ook is gebeurd.
   Ook door mijn opa ik was ongeveer 4jaar tm met 10de jaar!!
   Er is tot op de dag van vandaag nooit over gesproken,ik heb het nog steeds niet verwerkt,en heb er heel veel angsten en depressies aan over gehouden,maar ook mede door het onbegrip van mijn ouders en familie en omgeving!!!
   Ik vind dat er veel meer begrip moet komen over het misbruik (incest) wat het met een kind kan doen voor de rest van haar of zijn leven.
   In iedergeval een hele goede opvang na zo’n traumatische ervaring is zeer belangrijk.
   Ook psychiaters,psychologen,therapeuten noem maar op moeten zich meer gaan verdiepen in dit soort problematiek,de meeste mensen praten er te gemakkelijk over!!!
   De meeste denken het is toch gebeurd,kan je niks aan doen dus kijk vooruit inplaats vanachter uit,maar zo werkt het niet!!!
   Ik wou dat er een speciaal kliniek wordt opgericht voor dit probleem.voor alcolisten,drugs,noem maar op zijn er allerlei klinieken ,maar om dit(incest)
   Is erbijna niets.
   Ik hoop dat hier nog heel veel aandacht aan geschonken gaat worden.
   En ik zou er heel erg graag aan mee willen helpen.
   Linda ben toch blij voor je dat je er met je familie over hebt kunnen praten,en wat heb je een fijne zus.
   Jij heel veel sterkte en je familie ook.
   Mariska

 10. Tjonge Linda, ik zo veel respect voor jou, dat je hier een korte film over hebt gemaakt. Toen eenmaal je oma in beeld kwam, kreeg ik zo’n baksteen op mijn maag. Het sluitstuk met je moeder zorgde voor zoveel tranen… Wat verschrikkelijk wat je hebt meegemaakt…geen woorden voor. Ik hoop voor jou dat ondanks dat dit je is overkomen, het maken van deze film je helpt om er voor de rest van je leven mee om te kunnen gaan. Ik hoop dat je heel gelukkig wordt! Liefs, mamma van twee mooie meiden.

 11. Wat een ijzersterke vrouw ben jij en hoe bewonderenswaardig dat je dit verhaal deelt. Dat moet enorm moeilijk zijn geweest. Ik ben blij dat je dit hebt gedaan en ik weet zeker dat dit soort verhalen meehelpen om het taboe te doorbreken en hopelijk ook om seksueel misbruik te voorkomen… Het is een lange weg, maar mensen als jij maken die korter.
  Het (voor veel mensen) onvoorstelbare ter sprake brengen en daar zo open over zijn… Je bent een topvrouw en ik hoop dat ik ooit een dochter heb die jouw moed, kracht en wijsheid bezit. We hebben meer van jouw soort vrouwen nodig!

 12. Ik heb je verhaal (en vooral het openbreken van de stilte) een maand geleden bekeken en sindsdien gaat het nooit meer uit m’n hoofd. Ik ben zo onder de indruk hoe je het gesprek aangaat met alle mensen waar je van houdt; de pijn niet schuwend, hun pijn en gene niet schuwend en in alle openheid het onderwerp bespreken. Ook met oma. Voor mij laat dat zien dat je je eigenwaarde hebt behouden of hervonden!!! Good for you Linda

 13. Wow Linda wat knap van je!
  Ik ben moeder van een dochter van 7 die op ruim 4 jarige leeftijd hetzelfde aan mij vertelde. Ze begon met ‘mama weet je’
  Het gaat dus om mijn vader en wij hebben toen het contact met mijn ouders verbroken. Ze woonden een straat verder. Gelukkig zijn ze een half jaar geleden naar Spanje verhuisd. Ik heb toentertijd aangifte gedaan en onze dochter is verhoord in een kinderstudio. Er bestaat een verhaal van vroeger met een vriendinnetje van mij. Maar hij heeft altijd alles ontkent en mijn moeder ook. Er is nooit een rechtzaak geweest. Onze dochter heeft therapie gehad en wij ook. Ik vind het fijn dat je deze documentaire hebt gemaakt. Wij weten niet wat de toekomst gaat brengen, maar nu gaat het goed met ons. Het is fijn om te zien hoe jij ermee omgaat. En vooral dat je had gewild dat er een keer naar gevraagd was. Ik hoop dat wij er kunnen zijn voor onze dochter. We zijn er heel eerlijk over. Dankjewel !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *