De Metropolis correspondenten in Brazilië gingen met een onverschrokken elite-eenheid op zoek naar drugsdealers in de favela’s van Rio de Janeiro. In Pakistan lopen ze een dag mee met de zingende verkeersagent Wazir, een van de openlijk corrupte dienders in Karachi.
“Als iedereen smeergeld aan neemt, dan hoef ik me toch niet schuldig te voelen?” zegt Wazir nadat hij een automobilist zonder rijbewijs om een paar rupees heeft gevraagd om ‘zijn thee’ te kunnen betalen. Wazir is een van de vele poltieagenten in Pakistan die smeergeld aan moeten nemen om zijn magere agentensalaris aan te vullen. “Onze hoogste officier heeft het ons zelfs verplicht, want hij deelt in de opbrengst. Dus we moeten wel,” zo luidt Wazir’s excuus voor zijn impopulariteit bij de bewoners van Karachi.
Met het WK op komst, probeert de overheid in Brazilië orde op zaken te stellen in de favela’s. Daarom gaan agenten van de zwaarbewapende elite-eenheid BOPE op zoek naar drugs en drugshandelaren in de sloppenwijken. De door de wol geverfde agenten gaan zwaar bewapend op pad. “We willen de orde herstellen voor de mensen die hier wonen. De drugshandelaren maakten hier vroeger de dienst uit,” zeg BOPE-agent Germano. “Ik heb wel eens iemand neergeschoten ja, als je dit werk doet dan kun je niet anders,” beweert hij koeltjes.
Deze documentaire van Metropolis werd oorspronkelijk uitgezonden op 30-05-2013. Meer Documentaires van Metroplis kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1196259″]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “Metropolis over de Politie”
 1. Ze doen hier precies hetzelfde als in pakistan alleen hebben ze dat hier netjes wettelijk geregeld, 220,- voor door rood etc.
  iemand de fotos gezien van het nieuwe CJIB kantoor? *kuch*

  1. Wauw wat een vergelijking ik moest het twee keer lezen, huppel op man.
   Als je gewoon aan de verkeerregels houdt dan hoef je ook niet bang te zijn voor een boete!
   Heb jij foto’s gezien van mensen die slachtoffer zijn geworden van imbecielen die door rood rijden?
   Ik hoop dat ze de boete voor rood verhogen met € 20000.
   Gelukkig hebben we dat netjes wettelijk geregeld!!! Als jij het niet eens bent met een boete dan kan je beroep aantekenen en je wordt dan gehoord, je hebt een stem in tegenstelling tot PAKISTAN waar je alleen een stem hebt als je geld hebt of lid bent van een hogere kastenstelsel. Ik denk dat jij geestelijk niet in orde bent, Nederland vergelijken met een land waarin kokende olie gooiers op vrouwen vrijuit gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *