Metropolis over de Politie

De Metropolis correspondenten in Brazilië gingen met een onverschrokken elite-eenheid op zoek naar drugsdealers in de favela’s van Rio de Janeiro. In Pakistan lopen ze een dag mee met de zingende verkeersagent Wazir, een van de openlijk corrupte dienders in Karachi.
“Als iedereen smeergeld aan neemt, dan hoef ik me toch niet schuldig te voelen?” zegt Wazir nadat hij een automobilist zonder rijbewijs om een paar rupees heeft gevraagd om ‘zijn thee’ te kunnen betalen. Wazir is een van de vele poltieagenten in Pakistan die smeergeld aan moeten nemen om zijn magere agentensalaris aan te vullen. “Onze hoogste officier heeft het ons zelfs verplicht, want hij deelt in de opbrengst. Dus we moeten wel,” zo luidt Wazir’s excuus voor zijn impopulariteit bij de bewoners van Karachi.
Met het WK op komst, probeert de overheid in Brazilië orde op zaken te stellen in de favela’s. Daarom gaan agenten van de zwaarbewapende elite-eenheid BOPE op zoek naar drugs en drugshandelaren in de sloppenwijken. De door de wol geverfde agenten gaan zwaar bewapend op pad. “We willen de orde herstellen voor de mensen die hier wonen. De drugshandelaren maakten hier vroeger de dienst uit,” zeg BOPE-agent Germano. “Ik heb wel eens iemand neergeschoten ja, als je dit werk doet dan kun je niet anders,” beweert hij koeltjes.
Deze documentaire van Metropolis werd oorspronkelijk uitgezonden op 30-05-2013. Meer Documentaires van Metroplis kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1196259″]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]