Nanook of the North

Een documentaire voor de echte liefhebber. Nanook of the North: A Story Of Life and Love In the Actual Arctic is een Amerikaanse stomme documentairefilm uit 1922, geregisseerd, geproduceerd en geschreven door Robert J. Flaherty. De film wordt gezien als de eerste documentairefilm ooit gemaakt. Verwacht dus geen hoogstaande HD beelden en een snelle montage.
Centraal staat een groep Eskimo’s en met name het personage Nanook in hun strijd om het dagelijks bestaan, de voedseljacht, de ijzige vrieskou, kortom de hardheid van het leven op de noordpool. Geen fictie, maar harde werkelijkheid, al werden veel fragmenten geënsceneerd. Het leven van deze mensen berust op wederzijds vertrouwen en op hechte vriendschap, gevoelens die door Flaherty tastbaar zijn gemaakt.
Dit visuele meesterwerk vol onvergetelijke en emotionele beelden was niet veel meer dan een eenmansoperatie. Flaherty was verantwoordelijk voor de regie, het scenario, de fotografie en de montage. De tussenteksten schreef hij samen met Carl Stearns. In 1947 werd een geluidsversie uitgebracht, ingekort tot 57 minuten.

[divider /]