Nederland in 7 overstromingen Afl. 3: Water als Wapen

Nederland is wereldberoemd vanwege de voortdurende strijd met het water. De dijken, deltawerken en de baggeraars oogsten alom bewondering. Maar onze uitvindingen om met het water samen te leven ontstonden pas na grote overstromingen, die ons landschap en onze cultuur dramatisch hebben beïnvloed. De zevendelige documentaireserie vertelt in 7 overstromingen het verhaal van Nederland en de strijd tegen het water, vroeger, nu en in de toekomst.
Water is in de geschiedenis een machtig wapen gebleken. Je kunt er de vijand mee buiten de deur houden of een bezetter verjagen. Tegen de tijd dat dit wapen helemaal was geperfectioneerd, leek het totaal overbodig geworden. Toch geloofde Nederland er nog lang in.
In de lange strijd tegen de Spanjaarden tijdens De Opstand leerden de Hollanders water als wapen te gebruiken. Het bekendste voorbeeld is het Ontzet van Leiden, waar de Geuzen heel Zuid-Holland onder water zetten om de vijand te verdrijven. Maar daarvóór en daarna werd het wapen ook al met minder of meer succes gehanteerd.
In de negentiende eeuw werd dit wapen aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten vervolmaakt, wat onder meer resulteerde in de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Tot in de Tweede Wereldoorlog bleef men vertrouwen houden in water als wapen, ook al vlogen de vliegtuigen over de waterbarrières heen. Dat zelfs ná die tijd nog een nieuwe waterlinie is gebouwd, was tot voor kort staatsgeheim. ‘Het is de tijd van de Koude Oorlog en dan bedenken onze generaals de ‘IJssellinie’. Ze denken dat ze de Russen kunnen tegenhouden met een plas water…’

 
 
[sc name=npocredits2 programma=”NTR – Nederland in 7 overstromingen” externelink=”http://www.geschiedenis24.nl/7overstromingen.html” dag=”27″ maand=”12″ jaar=”2013″ internelink=”https://documentairenet.nl/tags/nederland-in-7-overstromingen-serie/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1221960″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=d1pAYlMtvSw
[tab:Boek]

Bij Walburg Pers verschijnt 20 november het rijk geïllustreerde boek Nederland in 7 overstromingen, hét boek bij de gelijknamige serie. Het is geschreven door programmamaker Leontine van de Stadt (Kunst & Wunderkammer) en voorzien van een voorwoord van Frank Westerman. Het boek verbeeldt de eeuwige strijd van Nederland tegen het water en de invloed daarvan op het Nederlands landschap, de geschiedenis en de cultuur.

[tab:Tentoonstelling]

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen loopt van 23 november 2013 tot 22 maart 2015 de tentoonstelling Nederland in 7 overstromingen – De Zuiderzee. Centraal staat de overstroming van 1916, die voor het Zuiderzeegebied grote gevolgen heeft gehad: vanwege het aantal slachtoffers en de materiële schade, maar bovenal doordat deze overstroming de directe aanleiding vormde voor het afsluiten van de Zuiderzee. De aanleg van de Afsluitdijk in 1932 herinnert aan de gevaren van het water en de gebeurtenissen in 1916.

[tab:END]
[divider/]