Als in het Nederland van nu een akelige moord wordt gepleegd, is er altijd wel iemand (soms zelfs de minister-president) die in een reactie zegt: ‘Dit is een on-Nederlandse misdaad.’ Een nogal zelfverzekerde uitspraak voor een volk dat trots is op zijn gebrek aan nationalisme. Die zekerheid stoelt dan ook niet zozeer op trots als wel op een nationaal zelfbeeld dat al een paar eeuwen meegaat: Nederlanders zijn nuchter, niet-heroïsch, niet tot hysterie geneigd, saamhorig, maar tolerant tegenover andere religies en vreemdelingen.
In deze eerste aflevering aandacht voor de moord op de broers Johan en Cornelis de Witt bij de Gevangenpoort in Den Haag in 1672 door een woedende menigte, en het verband tussen deze moord en de opstand van aanhangers van Pim Fortuyn tegen de Paarse coalitie in 2002, vlak na de moord op Fortuyn.
De 12-delige televisieserie Nederland in 12 moorden geeft een genuanceerder beeld. De geschiedenis, zelfs de Nederlandse geschiedenis, is namelijk vol van moorden die zijn gepleegd uit hysterie, intolerantie of schijnheiligheid.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1186203″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1186183″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

De serie is afgeleid van het gelijknamige boek van de auteurs, de bekende columnist en publicist Jan Blokker en zijn twee zoons, die ook alle drie historici zijn.
[pureHTML]

[/pureHTML]

[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “Nederland in 12 moorden 1 – Gebroeders De Witt gelyncht”
  1. Klopt wel mooie docu…
    denk als Nederland op dit moment net zo was als in de 17de eeuw, dat je dan wel soort gelijke aktie had kunnen verwachten. is wel iets om over na te denken over wie we echt zijn over ons identiteit…
    in die zin zijn we wel wat toleranter geworden, maar je zit al gauw in een Dillema als je weer in het nieuws hoort wat er voor ergs allemaal is gebeurd in ons kleine kikkerlandje.
    denk ook wel dat we uit schijnheiligheid intolerant kunnen zijn en snel tot hysterie uit kunnen barsten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *