Nederland in 12 moorden 7 – De marteldood van Bonifatius

In deze aflevering: de marteldood van Bonifatius in 754. Een groep vreemdelingen komt het land binnen met een buitenissig geloof, dat zij luid belijden. Het geloof van de autochtone bevolking doen ze af als heidense onzin en zij slaan hun heilige beelden kapot. De allochtone beeldenstormer Bonifatius wordt uiteindelijk heilig verklaard.
Als in het Nederland van nu een akelige moord wordt gepleegd, is er altijd wel iemand (soms zelfs de minister-president) die in een reactie zegt: ‘Dit is een on-Nederlandse misdaad.’ Een nogal zelfverzekerde uitspraak voor een volk dat trots is op zijn gebrek aan nationalisme. Die zekerheid stoelt dan ook niet zozeer op trots als wel op een nationaal zelfbeeld dat al een paar eeuwen meegaat: Nederlanders zijn nuchter, niet-heroïsch, niet tot hysterie geneigd, saamhorig, maar tolerant tegenover andere religies en vreemdelingen.
De 12-delige televisieserie Nederland in 12 moorden geeft een genuanceerder beeld. De geschiedenis, zelfs de Nederlandse geschiedenis, is namelijk vol van moorden die zijn gepleegd uit hysterie, intolerantie of schijnheiligheid.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1186195″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1186195″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

De serie is afgeleid van het gelijknamige boek van de auteurs, de bekende columnist en publicist Jan Blokker en zijn twee zoons, die ook alle drie historici zijn.
[pureHTML]

[/pureHTML]

[divider/]