De Nederlandse coffeeshop is een potsierlijk fenomeen. De voorkant heeft een gewone winkeldeur, daar mag je wiet kopen en gebruiken. Maar het verbouwen van wiet en het aanleveren daarvan is verboden. En daarom heerst er aan de achterkant van de coffeeshop angst en criminaliteit.

De coffeeshop was dertig jaar lang het symbool van Nederlands unieke tolerantie en vrijheid. Maar sinds enkele jaren lijkt de wietbranche zijn onschuld te hebben verloren. Het gedoogbeleid dat de voordeur van de coffeeshop tot een gewone winkeldeur maakt, heeft namelijk niet voorzien in een goede regeling van productie en aanvoer van de handel: de achterdeur. En daarmee staat de coffeeshop feitelijk op de grens van de boven- en de onderwereld.

Nederwiet is een film van Maaik Krijgsman (See You in Vegas) en Hans Pool (Van Dis in Afrika). De Teledocproductie van IDTV Docs en NCRV toont het even hilarische als zorgwekkende kat-en-muis-spel dat door kwekers, coffeeshophouders, politie en rechters wordt gespeeld rond de achterdeur van de coffeeshop. Maar waar gaat het eigenlijk om? Een plantje. Veredeld onkruid. En iedereen weet wat het spreekwoord zegt over onkruid.

Door docunet

0 gedachte over “Nederwiet de Moevie”
 1. belachelijk beleid van de Nederlandse overheid!
  Ik wordt er zo moei van de “Amerikaanse war on drugs” die ze ook in Nederland bevechten!
  Het is een plant die veel mensen genot brengt die ze in dit hektise leven nog maar moeilijk kunnen krijgen.
  En die agent komen me ook de strot uit! allemaal het zelfde emotieloze tyfuslijders dat het zijn!

 2. geweldige documentaire
  heb ‘m nu 3x gezien
  heb paar krom gelegen
  mijn complimenten !!
  tevens voor het laten zien van dit belachelijke beleid !!

 3. valt het jullie ook op dat rond de 16:40 hij eerst op een zwarte scooter rijd en daarna een groene 😛
  en hij rijd bijna een vrouw van de fiets

 4. Als je dit interessant vindt moet je ook de documentaire The Union kijken, over de economie achter wiethandel (voornamelijk in Amerika) en waarom ze het verbieden.

 5. Ja goede docu. Het laat goed zien hoe dom “we” weer bezig zijn. Als we wiet nu legaliseren en reguleren en er gewoon een maatschappelijk oogje op houden zoals we dat ook met alcohol doen kan het een stuk beter worden. En er worden zoveel goede ideen geopperd hoe dat dan moet gebeuren.
  Wat zou het toch zijn… bang voor Europa? Sarkozy moet toch ook kunnen inzien dat er in Frankrijk net zo veel geblowed wordt en dat hij er beter geld aan kan verdienen in de vorm van accijns.
  In Amerika is het anders verlopen, door jaren lange indoctrinatie van de overheid is “wiet is slecht” nog steeds een maatschappelijk verantwoord antwoord. Maar overal komt na jaren klakkeloos aannemen dat het drugs is (en dus slecht) gelukkig wel een heleboel meer informatie d.m.v. internet. Dus wie weet… Over 10-20 jaar.
  Deze docu moedigd niet echt aan om zelf te kweken (wat opzich geen probleem is) Maar deze jongens halen 200 gram uit16 planten. Dat hadden ze in zo’n tent met een goede lamp ook met de helft (en minder) kunnen doen, dus dat klopt niet helemaal.
  Ik raad mensen die af en toe blowen zeker aan om een keer een plantje in de tuin te zetten, scheelt je zo 100 euro aan shop wiet, het is gezonder, het is een leuke hobby, kost je nog geen 20 euro voor een zaadje en een potje.. gewoon buiten zetten en goed in de gaten houden, groeit vanzelf 😉

 6. Hele mooie dokumentaire dit!
  Ik ben rook zelf 1,5 jaar zo af en toe eens een stickie en vind het fijn om te zien hoe de wereld achter de cannabis eruit ziet.
  Heel belachelijk beleid ook hier in Nederland.. triest!

 7. Het is een hypocriete tering bende…!! Alcohol is gecultiveerd door de elitaire van ons land en drank is zonder enige twijfel een van de grootste boosdoeners van de WERELD..!!!
  Hoeveel verkeersongevallen jaarlijks met dodelijk gevolg door drank?
  Hoeveel agressie komt er bij mensen los onder invloed van drank of hard-dope?
  Hoeveel mensen sterven er jaarlijks aan een alcohol vergiftiging?
  Ieder weekend in iedere stad of dorp slaan mensen mekaar de kop in tijdens een avondje leuk gezellig stappen…!! Zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Maar de mentaliteit van de wietroker is “Peace Love & Happiness” de wietroker is ”GEEN” onruststoker en de enige reden dat het meer criminaliteit aantrekt is omdat jullie het proberen aan banden te leggen..!!
  Ga vooral zo door ”Den Haag” en ik voorspel jullie dat zolang jullie je blijven opstellen als een stelletje pussy’s die zich laten indoctrineren en regels laten opleggen door leiders van andere landen ons liberale,tolerante imago naar de klote gaat..!!
  Ja wij zijn een klein landje in vergelijking tot de rest maar moeten we ons zo opstellen?
  Ik kan maar een ding zeggen: C’mon Son ”Wake The Fuck UP”
  Take a stand en maak het echt ”LEGAAL”en je bent af van al het gezeik..!! Dan is het geen taboe meer en word er normaal mee omgegaan.
  Ik sta pal achter de wietroker…!!! 200% mogen dat duidelijk zijn.
  Bo

 8. De zogenaamde “feiten” die de politie in deze docu beweren zijn ALLEMAAL, maar dan ook ALLEMAAL onjuist ;).. Dat jullie dat even weten

 9. inderdaad tim, hun kunnen alleen maar raden. feit is wel dat de wiet de nieuwe coke handel aan het worden is. vitnamezen zijn de handel aan het overnemen omdat ze weten dat het meer op kan brengen als coke en de risico’s minimaal zijn.
  een maat van mij werkt in amerika op een wietranch van 6 hectare, hij stuurt wel eens wat samples van die wiet naar mij toe. als ik die wiet rook dan wordt gelijk duidelijk waarom het allemaal gelegaliseerd moet worden. hij verteld mij van te voren wat de wiet met me doet, hoe lang die werkt, en hoe die gegroeid is. kortom lekkere wiet waar je gelijk van weet wat je er aan hebt.
  Legalize it!

 10. Een andere zeer interessante documentaire over cannabis en een doc die goede uitleg geeft over de feiten en onwaarheden is ” The Union: the business behind getting high”. Wellicht een leuke aanvulling voor de site.

 11. Dat zeggen ze toch de normale liefhebbers zijn eruit gestapt door die achterlijke kankerregels hiero en jullie zorgen dat er hardere jongens voor terug komen.Klasse jongens klasse !! dit hou je niet tegen dus gewoon reguleren en klaar,domme eikels

 12. Zeker goeie docu, kan er echt niet tegen dat die “‘politie” zo naaiend even de inboedel leegtrekt bij die gozer, zoveel bullshit in de wet ook, maarja wat hebben wij te zeggen he.

  1. Tot aan de flatscreen toe wordt zijn huis leeg gehaald, terwijl voor de “grote jongens” misdaad wel loont. Klopt voor geen meter, maa rik zie het het niet snel veranderen en het geldt niet alleen voor de coffee shop branche.

 13. nu is het helemaal geen geheim meer dat de grootste criminelen daar in dat den haag zitten.. het spel is over heren! geven jullie je maar allemaal over, met de kans op minimaal 5 jaar celstraf en het niet meer
  uitoefenen van een politieke funktie voor tenminste 15 jaar!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *