No Ordinary President: Hugo Chavez

Het overlijden van Hugo Chavez was natuurlijk wereldnieuws. SBS Australië maakte dit inzichtelijke portret over de persoon Chavez, die uitgroeide van leger generaal tot alleen heerser van Venezuela. De documentaire geeft een mooi beeld van de aanloop naar de huidige situatie in Venezuela en van de man die oprecht geloofde in zijn ideaal: nemen van de rijken en geven aan de armen.
Chávez groeide op in een arbeidersgezin in Sabaneta, Barinas, en werd beroepsmilitair. Nadat hij ontevreden was geworden over het puntofijismo, het Venezolaans politiek systeem, dat hij corrupt en ondemocratisch vond, richtte hij in het begin van de jaren tachtig de ondergrondse Revolutionaire Bolivariaanse Beweging-200 (MBR-200) op, om het puntofijismosysteem omver te werpen. Nadat de Democratische Actie-regering van president Carlos Andrés Pérez de gewelddadige onderdrukking beval van protesten tegen bezuinigingen, leidde Chávez de MBR-200 die een mislukte staatsgreep tegen de regering in 1992 pleegde, waarvoor hij werd opgesloten in de gevangenis.
Toen hij na twee jaar vrijkwam, richtte hij een sociaaldemocratische politieke partij op, de Beweging van de Vijfde Republiek, en werd in 1998 verkozen tot 61ste president van Venezuela. Vervolgens introduceerde hij een nieuwe grondwet waarin minderheidsgroepen meer rechten kregen en hij veranderde de structuur van de Venezolaanse regering.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=WVx7cj3_2Vs
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]

[divider/]