Nooit meer laf

Gerrit Gunnink geldt al meer dan 60 jaar als een echte verzetsheld. Zoon van “Ome Hein”, één van Prins Bernhards getrouwen. Gerrit deed in de Tweede Wereldoorlog alles waar de meeste Nederlanders te bang voor waren maar waar we nu met rode oortjes naar kijken in films als “Zwartboek” en “Oorlogswinter”. Toch voelt Gerrit zichzelf een lafaard. Want hij heeft iets verzwegen over zijn tijd bij het gewapend verzet. Er zijn een paar dingen die hem niet lekker zitten, die nog niet uitgesproken zijn. Twee geheimen.

In de documentaire Nooit Meer Laf worden tot in details twee hoofdstukken uit Gunninks oorlogstijd gereconstrueerd. Steeds weer draait het om de vraag: waarin verschilt de gemakkelijke waarheid van de pijnlijke waarheid? Gaandeweg de documentaire ontstaat een nieuwe realiteit. Nooit Meer Laf is een oorlogsdocumentaire die afspeelt in het nu. Het is het verhaal van een man die het opruimen van zijn geweten verkiest boven de nadelige consequenties van zijn.

[divider/]
[tab:Deel 1 Nieuwe Player]

In dit eerste deel aandacht voor een gebeurtenis uit 1944. Gunnink en zijn verzetsvrienden worden ‘s nachts aangehouden door een groep landwachters als zij proberen verzetsman Thijs Drupsteen naar Groningen te brengen. Zij schieten de landwachters neer. Een week later nemen de Duitsers wraak en wordt de onschuldige schoolmeester A.J. Lok voor het oog van zijn gezin vermoord. Gunnink heeft zich al die jaren schuldig gevoeld, temeer omdat ze vantevoren gewaarschuwd werden voor de aanwezigheid van landwachters. Gunnink wordt gevolgd bij zijn ontmoetingen met enkele betrokkenen.

[sc name=Uitzendinggemist id=”EO_101151468″ ]
[tab:Deel 2 Nieuwe Player]

In 1943 krijgt Gerrit Gunnink opdracht van het verzet om onderduiker Pieter Hoppen in Meppel onder te brengen, van wie beweerd wordt dat hij spioneert voor de Duitsers. Hoppen wordt door het verzet geliquideerd en zijn familie heeft nooit meer iets van hem vernomen.

[sc name=Uitzendinggemist id=”EO_101152740″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=SqXwR1laOxU