Off the Grid – Bouw je eigen Utopia

Overal ter wereld zie je nieuwe gemeenschappen ontstaan en ze hebben eigenlijk allemaal één ding gemeen. Ze willen zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn en zo min mogelijk afhankelijk van de ‘normale’ maatschappij. Naast de gedwongen reden waarom dit soort gemeenschappen ontstaan zijn er nog tig andere redenen. Je hebt mensen die er bewust voor kiezen  omdat ze zich niet langer kunnen verenigen met de systemen om hen heen waarvan ze gedwongen gebruik dienen te maken.
Daarnaast heb je groepen (preppers) die barre tijden verwachten, hetzij veroorzaakt door de mens, hetzij door natuurrampen en zij denken dat ze met een zelfvoorzienende leefgemeenschap ver van de grote steden een betere kans hebben om te overleven. Dan is er nog een derde groep en die zie je veel in een land als Amerika. Mensen die zo langzamerhand alles zijn kwijtgeraakt, van hun huis tot hun baan en die noodgedwongen, liefst met een aantal anderen, een alternatief bestaan proberen op te bouwen.
In de onderstaande Nederlands ondertitelde documentaire `Living of the grid` reist Alexander Oey door de Verenigde Staten en filmt in gemeenschappen die het heft in eigen handen hebben genomen. Hij probeert een antwoord te vinden op vragen zoals hoe het zo ver heeft kunnen komen en of dit inderdaad de juiste manier is. Hebben deze gemeenschappen werkelijk effectieve alternatieven kunnen vinden?

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

[tab:Youtube versie]
httpvh://youtu.be/Y5kLWqwPvn0
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=cXXbSuIztow
[tab:END]

[divider/]