Kony, M23, and the Real Rebels of Congo

Congo-Kinshasa, formeel Democratische Republiek Congo is tegenwoordig de thuisbasis van tientallen militante groepen, facties van het nationale leger en diverse buitenlandse rebellen. Van 1994 tot 2002 heerste er een burgeroorlog in Congo, waarvan de oorsprong lag in de Rwandese genocide van 1994 . Het was dan ook een complexe oorlog, waarbij negen andere Afrikaanse landen betrokken waren en nog eens tig rebellenlegers. Het werd hierom ook wel de “Afrikaanse Wereldoorlog” genoemd.
Sinds 1993 zijn er al ongeveer 5,4 miljoen mensen om het leven gekomen, en zijn er miljoenen andere gevlucht voor het geweld. Het is hiermee het dodelijkste conflict van de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog. Officieel is de ‘burgeroorlog’ dan misschien sinds 2002 afgelopen, van echte vrede kan je nog steeds niet spreken.
Vice verslaggever Thomas Morton vond het dan ook tijd om zich eens te verdiepen in dit conflict en reisde af naar de noordelijk gelegen stad Goma. Van daar uit trok Thomas, samen met Amerikaanse Special Forces, de jungle in, op zoek naar het Lord’s Resistance Army (LRA) en zijn leider Joseph Kony. Die blijkbaar niet alleen in Oeganda van zich laat horen, maar ook in het noorden van Congo.
Ondertussen ondervinden ze echter dat de misschien wel de grootste bedreiging voor de regionale veiligheid niet het LRA is, maar een andere groep rebellen, waar niemand over wou praten: M23 dat onder leiding staat van Generaal Bosco Ntaganda, ook bekend als “The Terminator”.
Het resultaat is een indrukwekkende documentaire die ook meteen duidelijk maakt dat een kortstondige social media hype, zoals die zich afspeelde rondom Kony 2012, niet zomaar een conflict kan oplossen wat zich al tientallen jaren lang afspeelt.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://youtu.be/kSEaTQMI5AA
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]

[divider/]