O'Hanlons Helden

In de achtdelige serie O’Hanlons Helden van Roel van Broekhoven en Maaik Krijgsman laat Redmond O’Hanlon de kijker kennismaken met zijn helden uit de negentiende eeuw: wetenschappers en avonturiers die de wereld afreisden en de meest wilde ontdekkingen deden. Zij leefden in een wereld waarin er op de kaart nog talloze witte plekken waren, waar nog nooit een westerling was geweest. Redmond reist ze na, met alle ellende van dien.
De serie is vanaf 13-03-2012 ook beschikbaar op dvd!
Klik op de desbetreffende aflevering om de video en beschrijving te weergeven.

[divider/]
[toggle title=”Deel 1 – Vertrek uit Pelican House”]
Te midden van een ongelooflijke chaos van boeken, vergeelde knipsels, foto’s, eieren en schedels brengt Redmond O’Hanlon in zijn cottage bij Oxford de gebieden in kaart die in de 19e eeuw nog niet ontdekt waren. Juist die plekken wilden zijn helden bezoeken. Waar die destijds op stap gingen met ijzeren ledikanten en kasten voor de whisky ‘s avonds bij het vuur, laadt O’Hanlon nu zijn rolkoffer barstensvol oude boeken. En nog meer boeken.
[divider/]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1156427″ ]
[divider/]
[/toggle]
[toggle title=”Deel 2 – Op zoek naar kannibalen “]
Redmond volgt in Gabon in de voetsporen van Paul du Chaillu: op zoek naar kannibalen. Paul du Chaillu was de eerste westerling die ooit in de ogen van een echte gorilla keek. Zijn boeken werden bestsellers. Mensen waren dol op zijn verhalen, vooral die over de kannibalistische krijgers in de binnenlanden van Gabon. O’Hanlon reist diep het oerwoud in om de afstammelingen van deze kannibalen te vinden.
[divider/]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1156428” ]
[divider/]
[/toggle]
[toggle title=”Deel 3 – Op zoek naar King Kong “]
Redmond O’Hanlon baant zich net als zijn held Paul du Chaillu een weg door de jungle van Gabon: op zoek naar de gorilla. In een tijd dat Darwin met zijn evolutie theorie de religieuze wereld op zijn grondvesten deed schudden, vervoerde O’Hanlons held Du Chaillu een gorilla naar huis. Het was het zoveelste bewijs dat de mens dichter bij de aap stond dan de kerk zou willen.
[divider/]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1156429″ ]
[divider/]
[/toggle]
[toggle title=”Deel 4 – De bottenoorlog”]
In de tijd van Buffalo Bill en de massamoorden op de Indianen, toen de spoorwegen nog werden aangelegd en de VS net een burgeroorlog en de goudkoorts hadden overleefd, gingen de twee beroemde paleontologen Marsh en Cope op onderzoek in het Wilde Westen naar botten. Dinosauriërbotten, welteverstaan. Om de zaak te bemoeilijken hadden beide mannen een bloedhekel aan elkaar.
[divider/]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1156430″ ]
[divider/]
[/toggle]
[toggle title=”Deel 5 – The Sky & The Limit “]
O’Hanlons held van deze week, de Zweed Salomon August Andrée wilde in 1897 met een ballon over de Noordpool vliegen. Op 11 juli van dat jaar steeg de ballon op van Spitsbergen. Langzaam verdween de ballon over de horizon om daarna spoorloos te verdwijnen
[divider/]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1156431″ ]
[divider/]
[/toggle]
[toggle title=”Deel 6 – De vader van Stalin”]
O’Hanlon gaat naar een land waar hij nog nooit geweest is: Rusland. Van zijn held, de ontdekkingsreiziger Przewalsky, dachten de Russen jarenlang dat hij de vader van Jozef Stalin was. Ook de dictator zelf liet het gerucht voor wat het was.
[divider/]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1156432″ ]
[divider/]
[/toggle]
[toggle title=”Deel 7 – Het land achter de heuvel”]
O’Hanlon baant zich een weg door Mongolië, het land dat Russische ontdekkingsreiziger Nikolai Przewalski doorkruiste op zoek naar Lhasa in Tibet.
[divider/]
[sc name=Uitzendinggemist id=”CODE” ]
[divider/]
[/toggle]
[toggle title=”Deel 8 – Op zoek naar een verdwenen stad”]
In de voorlopig laatste aflevering van O’Hanlons Helden gaat Redmond net als ontdekkingsreiziger Percy Fawcett in het Braziliaanse regenwoud op zoek naar de verdwenen stad Z. Z is de mythische stad waar de Britse ontdekkingsreiziger Percy Fawcett zijn leven lang naar zocht en die hij waarschijnlijk nooit vond. Van zijn laatste expeditie keerde hij in ieder geval nooit meer terug. Maar Redmond vindt bewijs dat Fawcetts verdwenen beschaving misschien wel echt heeft bestaan.
[divider/]
[sc name=Uitzendinggemist id=”CODE” ]
[divider/]
[/toggle]