Zeitgeist The Movie

Deze documentaire mocht natuurlijk niet ontbreken, en is nu gelukkig ook met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Zeitgeist: The Movie is een documentaire uit 2007 waarin verschillende ideeën gebaseerd op complottheoriën naar voren komen. De documentaire bestaat uit drie delen.

 • Deel 1 maakt korte metten met religie. Het vertelt hoe het Christendom is afgeleid van andere religies, astronomie, mythes en tradities.
 • Deel 2 gaat over de aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten. Er wordt beweert dat de aanslagen óf bewust zijn laten gebeuren óf dat de aanslag van te voren gepland was door elementen binnen de Verenigde Staten zelf om angst bij de massa te genereren en de ‘War on Terror’ te rechtvaardigen.
 • In Deel 3 wordt beweert dat de drie grote oorlogen van de Verenigde Staten in de 20e eeuw voornamelijk uit economische prikkels zijn voortgekomen.

11 reacties

 1. Jammer dat het tweede gedeelte zo sterk gekleurd is door antireligieuze ideologie. Ze gaan veel te makkelijk voorbij aan de rol die religie voor mensen heeft. Vrijmetselaarssymboliek is sterk vertegenwoordigd in deze documentaire.
  Deze documentaire vertoon ik niet binnen onze vereniging en beveel ik ook niet aan, omdat het een ideologisch manifest is en geen documentaire.

 2. Zeitgeist deel 2: Addendum is dan ook een stuk beter.
  Hoewel alle Zeitgeist documentaires met een korrel zout moeten worden genomen en er soms een iets te utopisch wereldbeeld wordt voorgeschreven zitten er wel interessante vraagstukken in. Ik raad deze documentaire toch aan al is het maar omdat het technologie en wetenschap boven religie zet, iets wat meer mensen zouden moeten doen.

 3. Het zijn zoveel opeenvolgende feiten en voorbeelden die je niet kunt onthouden of verwerken

 4. Veel feiten kloppen kloppen simpelweg niet. Er worden echt enorm veel quotes uit de context gehaald en voor veel claims bestaat geen bewijs en wordt ook geen bron voor gegeven. Een goede documentaire voor conspiracy theorists en ideologische pubers, maar deze film kan niet serieus genomen worden.

 5. Er is genoeg bewijs inmiddels. Je moet alleen je ogen open doen en onderzoek doen.

 6. Heb alleen het eerste deel gezien omdat het mijn interessegebied is. Laat ik meteen maar melden dat ik overtuigd atheïst ben en grotendeels eens met het idee dat het christendom niet uit zichzelf ontstaan is maar voor een groot deel voortgekomen is uit religies en tradities die duizenden jaren terug gaan.
  Het probleem met deze ‘documentaire’ (manifest is een betere benaming) is dat er een hoop ‘feiten’ gepresenteerd worden die nooit onomstotelijk bewezen zijn, ja zelfs tot mythes kunnen worden gerekend.
  Zo is er de theorie dat de verwijzing naar Jezus in het werk van Flavius Jospehus door een latere auteur toegevoegd is. Dit is echter een aanname die meer dan duizend jaar na Josephus voor het eerst door iemand geopperd is en nooit bewezen is, maar toch door deze docu wordt gepresenteerd als een hard feit. Gooi je daarmee niet je eigen ramen in? Want hoe kun je christenen beschuldigen van het presenteren van ongefundeerde feiten als je zelf precies hetzelfde doet.
  En hoe verklaar je de verlichtende periode van de islam van ongeveer 800 tot 1400 ten opzichte van de middeleeuwen in Europa? De drang naar wetenschap, filosofie en kunst die de islamitische wereld in die periode toonde is niet minder door religie geïnspireerd dan het bloedvergieten in Europa. Zonder de inspanningen van de moslims van die tijd zou de kennis van de klassieke wereld (o.a. de Griekse filosofen) niet eens bewaard zijn gebleven en had de renaissance mogelijk niet eens plaatsgevonden. De renaissance waarin de meeste wetenschappers hun werk toch vooral ter ere van de heer deden.
  Het meest erge vind ik nog de totale verkrachting van Horus. Er is namelijk niet één mythe van Horus, het zijn er een hele hoop die zich allemaal gedurende de 3000 jaar oude geschiedenis van het oude Egypte (van het oude koninkrijk tot de Ptolemaeën) hebben ontwikkeld, zowel narratief als in de rol die Horus speelde in religie en samenleving. Deze docu haalt lukraak elementen uit die lange geschiedenis daar waar het goed uitkomt om de link tussen Horus en Jezus te leggen. Sommige feiten zijn zelf volledig uit de duim gezogen. Is het Egypte van 300vC te vergelijken met het Egypte van 3000 vC? Absoluut niet, net zoals we het hedendaagse christendom niet kunnen vergelijken met die van 300 nC.
  Er is een verschil tussen de historisch Jezus en de mythische Jezus. Over het bestaan van de eerste is tegenwoordig een duidelijk consensus onder historici (dat zijn de mensen die onderzoek doen en weten waar ze over praten, FYI). Dat er vervolgens een hoop mythevorming rondom de figuur van Jezus is ontstaan is iets wat zeker door de protestante christenen in ons nuchtere Nederland erkend wordt. Zij richten zich dan ook op de boodschap van Jezus en niet op de historische accuraatheid van wonderen en andere abracadabra die aan Jezus worden toegeschreven. Toch worden ze door deze docu op één hoop gegooid met de fanatici en extremistische denkers.
  Als deze docu zo gekenmerkt wordt door zwart-wit denken…
  Zo gekenmerkt wordt door het presenteren van aannames als feiten…
  En zo gedomineerd wordt door polarisatie…
  … in hoeverre verschilt het dan nog van het beeld dat het zelf probeert te schetsen van religie?

 7. Wat naïef ook weer, de reacties hierboven. Ik dring niemand een of ander geloof op, maar dat de wetenschap boven de religie wordt geplaatst. Er wordt in de documentaire uiteengezet dat in feite alles wordt gemanipuleerd door machtwellustelingen. Zou die zogenaamde wetenschap daar dan geen onderdeel van zijn?! Geloof of geloof niet, maar ‘geloof’ zeker niet in die zogenaamde wetenschap!!

Reacties zijn gesloten.