Project X Haren, de media hebben het gedaan

Eén verjaardagsfeest op Facebook, duizenden ‘feestende’ jongeren en bijna een miljoen aan schade. Het ‘Project X’ feest op 21 september 2012 in Haren liep geheel uit de hand. Camera’s registreerden de rellen zodat heel Nederland er live getuige van kon zijn. Want het is toch nieuws, zo werd gedacht.
Maar in hoeverre droegen de media er zelf aan bij dat de grimmige sfeer in het Groningse dorp ontstond? Gooien aanwezige camera’s, reporters en satellietwagens olie op het vuur? En wat is de verantwoordelijkheid van de journalist als te midden van relschoppers het nieuws wordt gemaakt?
In deze documentaire zien we een reconstructie van een ‘feestje’ waar journalisten onderdeel werden van de werkelijkheid die zij versloegen. En een terugblik naar eerdere rellen waarbij de media hun rol van waarnemer breed opvatten. Voor het eerst vertellen Hanneke Groenteman (radiopresentator tijdens de Kroningsrellen in 1980) en Mart Smeets (verslaggever in Kerkrade in 1990 waarbij voetbalsupporters slaags raakten) over hun ervaringen bij het maken van nieuws tussen relschoppers.

In Argos-TV Medialogica wordt aan de hand van concrete voorvallen het verschil tussen de werkelijkheid en het beeld dat media daarvan schetsten onderzocht. Een verschil met vaak verstrekkende gevolgen, voor individuen maar ook voor de samenleving als geheel. Deze aflevering/documentaire werd oorspronkelijk uitgezonden op 24-06-2013. Meer Documentaires van Argos-TV Medialogica kunt u hier op documentairenet vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1192773″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=03la2B6rsfc
[tab:END]

[divider/]