Reach for the Skies: F-35 Joint Strike Fighter

Jaren geleden werd hij aangekondigd als de slimste straaljager op de planeet, ontworpen om de vijand in zowel de lucht als op de grond optimaal uit te kunnen schakelen zonder te worden ontdekt door de radar. Maar niet alleen in Nederland zijn ze niet al te blij met de keuze voor dit toestel, ook in Australia hebben ze het wel gehad met dit nu al peperdure toestel. Na een decennium van intensieve ontwikkeling is het F-35 Joint Strike Fighter project ver, maar dan ook ver over budget, loopt het ver achter op schema en wordt het toestel door experts beschreven als “big, fat and draggy”.
Uit de documentaire blijkt dat ook in landen als Australië en Canada de keuze voor de JSF wel erg gemakkelijk is gemaakt en de concurrenten maar weinig kans hadden. En net zoals aan Nederland werd er aan Canada en Australië ook van alles beloofd over het mee profiteren van de nationale industrie.. En net zoals in Nederland werden deze grote beloftes nooit ingelost.
In 2001 werd er hier in Nederland na jaren onderzoek gekozen voor de, toen nog alleen op de tekentafel bestaande, JSF om de verouderde F16’s te vervangen. We zijn nu inmiddels 12 jaar verder en is besloten om de twee test toestellen die Nederland heeft, voorlopig te stallen tot er een besluit is genomen over de vervanging van de F-16 in samenhang met de visie op de toekomst van de krijgsmacht. Wordt dit vliegtuig echt een super vecht toestel of een enorme verspilling van geld?

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=6DNyZckMqbU
[tab:Trailer]
[tab:END]

[divider/]