Velen zijn geroepen, slechts weinigen uitverkoren. Dat is het motto van de opleiding van Korps Mariniers, de grootste elite-eenheid van het Nederlandse leger. De Uitverkorenen is een unieke documentaire van Geertjan Lassche die carte blance kreeg van Defensie om alles te filmen wat hij maar wou, en dat is goed te merken.

Ieder die de eindstreep haalt, moet in staat zijn zichzelf op te offeren voor een collega. Dus wil je marinier worden, dan moet je bewijzen dat je hard genoeg bent. Zodra instructeurs zwakte ruiken, storten ze zich als roofdieren op de prooi, want de groep is zo sterk als de zwakste schakel. Vooral tijdens loodzware oefeningen is de survival of the fittest genadeloos.
Tijdens de negen maanden opleiding registreert de camera het proces van breekbaarheid tot breken of jezelf overwinnen. Tegelijkertijd bekruipt de kijker steeds meer de vraag: Zijn er nog wel nieuwe ijzervreters?

No Comments

 1. indekut

  misschien is het een idee om de youtube link (ook) te plaatsen. deze speler werkt bij mij altijd heel erg slecht. weet niet of meer mensen dat probleem hebben? op youtube werkte het perfect.

 2. Machiavelli

  Is het raar dat ik nu ook deze opleiding wil volgen?

 3. Dit is niks man, russische spetsnaz, dat is pas een training….

 4. De site is te traag om het filmpje normaal af te kunnen spelen. Ik zit op een 100mbit lijn dus daar zal het niet aan liggen. Kan er anders geen YouTube-link komen?

 5. de ironie, instructeurs na het uitkomen van deze documentaire van hun functie gehaald; ze pakten de leerlingen te hard aan….

 6. Jippie. Mensen die zonder vragen te stellen blind een order volgen in een machine die bestaat om te onderdrukken. Nee, dan heb je echt wat gedaan met je leven! “Jawel Meneer” is zoooooo 1940

 7. dat jij op een 100mbit lijn zit zegt niets. als je systeem zelf problemen heeft met bepaalde videoplayers…… kom je er nog niet met je 100mbit lijn

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *