Recensie: Russische Roulette – de invasie van Oekraïne

“Waarom zijn jullie hier? Om ons te laten huilen, om ons slapeloze nachten te bezorgen?” Dit zijn de eerste woorden in de documentaire Russische Roulette: de invasie van Oekraïne, en daarmee wordt de onvrede duidelijk die onder een gedeelte van de Oekraïense bevolking heerst. De Russen zijn de Krim binnengevallen en gebruiken hun superieure strijdkrachten om de lokale bevolking van het schiereiland te intimideren in de hoop dat ze zich over zullen geven.


[divider /]

[onethird]
[onethird]

Russische Roulette - de invasie van Oekraïne

Deze recensie is geschreven door Christiaan Heijerman, student Journalistiek en fervent documentairekijker. Voor meer recensies van Christiaan kunt u op zijn website terecht.

[divider/]
[button14 linktarget=”_blank” url=”https://documentairenet.nl/nieuws/recensies/christiaan-heijerman/” titel=”Meer Recensies van Christiaan Heijerman “]
[button14 linktarget=”_blank” url=”https://documentairenet.nl/nieuws/recensies/” titel=”Overzicht van alle recensies”]
[divider/]
[viceadd300x250]
[/onethird] [twothirds_last]
[inleidingnieuws] “Waarom zijn jullie hier? Om ons te laten huilen, om ons slapeloze nachten te bezorgen?” Dit zijn de eerste woorden in de documentaire Russische Roulette: de invasie van Oekraïne, en daarmee wordt de onvrede duidelijk die onder een gedeelte van de Oekraïense bevolking heerst. De Russen zijn de Krim binnengevallen en gebruiken hun superieure strijdkrachten om de lokale bevolking van het schiereiland te intimideren in de hoop dat ze zich over zullen geven. [/inleidingnieuws]

Rusland claimt de stabiliteit te willen bewaren in het Oekraïense gebied, waar veel Russen wonen, maar Oekraïne ziet het als een beperking van de territoriale soevereiniteit. Een lastige situatie waar de documentaire goed op inzoomt. Rondrijdende tanks, gewapende soldaten en ontevreden , angstige burgers. Zo wordt de situatie in beeld gebracht. Russische militaire eenheden hebben de Oekraïense marinebasis Sebastopol omsingeld en worden bijgestaan een door pro-Russische menigte. Kortom: verdeeldheid en chaos. De belangrijkste vraag luidt als volgt: hoe gaat dit aflopen, en wat welke rol gaat de internationale politiek spelen?

“Het lastige aan de situatie is dat het van dag tot dag ontwikkelt, en daardoor redelijk onvoorspelbaar is”, zegt Nicolaas Kraft van Ermel, Staflid van het Nederland-Rusland Centrum. “Oekraïne is een belangrijk land voor Poetin, want het ligt strategisch, met bijvoorbeeld de toegang tot de Zwarte Zee. Ook is het een land met veel inwoners en herbergt het belangrijke olievoorraden. Daarbij komt ook nog eens dat Oekraïne behoort tot de industriële kern van de voormalige Sovjet-Unie. Het is dus een belangrijk land voor Poetin.”

Lang niet alle Russen staan achter de invasie.
Ook lang niet alle Russen staan achter de invasie van de Krim.

In de documentaire zegt Alexandr Orekhov van de Oekraïense marine, dat zowel hij, als de officieren onderdeel zijn van Oekraïne. Ook maakt Orekhov van de gelegenheid gebruik de internationale politiek op te roepen actie te ondernemen tegen de Russische bezetting en ervoor te zorgen dat de troepen het land verlaten. Dat wordt lastig, zegt Kraft van Ermel. “Het probleem is dat we wel iets zouden willen doen, maar het niet kunnen. De Westerse wereld is voor een groot gedeelte afhankelijk van de olie afkomstig uit Russische bronnen. Mocht Poetin de kraan dichtdraaien, dan kunnen Europese landen ongeveer drie, misschien vier maanden voet bij stuk houden, daarna houdt het op. Natuurlijk is Poetin ook afhankelijk van de inkomsten die hij haalt uit de olie, maar ik denk dat hij een iets langere adem heeft. Hij zal reserves aanspreken en wachten tot Europa bijtrekt. Een lastige situatie.”

In het slot van de documentaire bezoekt correspondent Simon Ostrovsky de Oekraïense en Russische controleposten. Daar waar Ostrovsky aan de Oekraïense kant nog geholpen werd, worden hij en zijn filmploeg bij het Russische controlepunt aangehouden, bedreigd en ondervraagd. Hij komt met de schrik vrij. Een goed voorbeeld waaruit blijkt hoe gespannen de situatie is.

[two][button14 linktarget=”_self” url=”https://documentairenet.nl/review/russische-roulette-de-invasie-van-oekraine/” titel=”Bekijk de Documentaire”][/two] [two_last][button14 linktarget=”_self” url=”https://documentairenet.nl/tags/krimcrisis-2014/” titel=”Alle documentaires over de Krimcrisis”][/two_last]
[/twothirds_last]

[divider /]