Tegenlicht: Hoe echt is echt?

De grens tussen echt en onecht vervaagt, of het nu krantenfoto’s, designer tassen of het menselijk lichaam betreft. Digitale kopieën van schilderijen zijn nauwelijks van echt te onderscheiden en de virtuele wereld loopt steeds vaker naadloos over in de echte wereld. Wat betekent dat voor de waarheid? Tegenlicht-regisseur Bregtje van der Haak ging op zoek naar de verschuivende grenzen tussen echt en onecht in de journalistiek en in de kunst.
We willen dat alles zo echt mogelijk is. Echte boter, echte groente, eerlijke en natuurlijke materialen. Alles moet puur zijn en echt. Maar houden we onszelf niet een beetje voor de gek? Want hoe echt is ‘echt’ eigenlijk nog? Volgens filosoof Koert van Mensvoort, oprichter van Next Nature, moeten we de zucht naar ‘echte dingen’ loslaten en op zoek gaan naar een beter begrip en gebruik van simulatie en kopie. Van Mensvoort:”De tegenstelling tussen echt en onecht is heel diep verankerd in onze samenleving. Echt is goed en nep is slecht. Dat is onzin, dat hele idee moet gewoon het raam uit.”

[sc name=npocredits2 programma=”Tegenlicht” externelink=”href=”http://tegenlicht.vpro.nl/” dag=”09″ maand=”03″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/tegenlicht/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1209786″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1209786″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=IeNkNJ0dKTk
[tab:END]
[divider/]