Reporter – De oorlog van de Hells Angels

Een aantal jaar was het rustig in medialand omtrent de Hells Angels. Kwamen ze in 2004 nog regelmatig in het nieuws nadat Angels-president Willem van B was afgezet en vanwege de moord op de drie Nomads in Limburg, zoals ook te zien was in de Zembla uitzending ‘De macht van de Hells Angels‘. Tegenwoordig komen ze vooral in het nieuws omtrent het conflict tussen motorclubs Hells Angels en de sterk gegroeide motorclub Satudarah, een conflict wat waarschijnlijk draait om macht in de drugshandel.
Beide motorclubs ontkennen de beschuldiging van de Nationale Recherche en gaan in KRO Reporter uitgebreid in op hun meningsverschil. Satudarah zocht toenadering tot de internationale motorclub Bandidos, de aartsrivaal van de Angels. Zo bezoeken Satudarahleden feestjes van de Bandidos in Duitsland. In het Nederlandse overlegorgaan tussen diverse motorclubs, de zogenoemde Raad van Acht, is dat niet toegestaan. ‘Als je contact opzoekt met die lui, is dat tegen de afspraken’, aldus Hells Angels President Daniël Uneputty in KRO Reporter.
Motorclub Bandidos staat internationaal bekend als de aartsrivaal van de Hells Angels. In Denemarken, Noorwegen en Finland bestreden de twee motorclubs elkaar jarenlang waarbij meerdere doden zijn gevallen, en staat ook beter bekend als de ‘Great Nordic Biker War‘. Satudarah verliet begin dit jaar het overlegorgaan tussen Nederlandse motorclubs. Die raad was opgericht zo’n oorlog in ons land te voorkomen.
De Nationale Recherche vreest in ons land een gewelddadige escalatie tussen Hells Angels en Satudarah. Afgelopen zomer werden tal van motorevenementen in Nederland afgezegd vanwege de spanningen tussen beide clubs.
De Nationale Recherche beschreef in maart 2010 de verhoudingen tussen Hells Angels en Satudarah in een intern document. KRO Reporter toont dat interne politierapport, genaamd ‘Kennisdocument 1% motorclubs in Nederland’. Professor strafrecht Peter Tak en rechtspsycholoog Peter van Koppen reageren in de uitzending op de conclusies van de Nationale Recherche.
KRO Reporter interviewde alle hoofdrolspelers en maakte unieke opnamen in de clubhuizen van beide motorclubs.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”KRO_1487253″ ]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]

[divider/]

[divider/]