Splinters

‘Splinters’ is de eerste echte documentaire over de evolutie van het inheemse surfen in het ontwikkelingsland Papoea-Nieuw-Guinea. Het verhaal gaat dat in de jaren ’80 een Australische piloot na zijn verblijf een surfboard achterliet in het kustplaatsje Vanimo. Nu, zo’n kwart eeuw later, is het surfen een prestige sport geworden voor de locals.
Zonder toegang tot economische of educatieve vooruitgang, laat staan stromend water en energie, is het dorpsleven hermetisch afgesloten en wordt het surfen gezien als the only way out… Opgeroepen worden voor het nationale surfteam van Papoea-Nieuw-Guinea is dan ook de enige manier om de rest van de wereld te zien.
Adam Pesce, de maker van deze documentaire is een uit Californië afkomstige surfer die het verhaal per ongeluk ontdekte in een surfmagazine. Hij werd zo gefascineerd door het verhaal dat hij er wel een documentair van moest maken. Hij ziet het verhaal van de ontwikkelende surfcultuur in Papua Nieuw Guinea dan ook als een sociaal experiment. De Westerse cultuur versus een dorpje met een hechte gemeenschap zonder zicht op een betere toekomst naar onze maatstaven. En dit alles door een surfboard die iemand achterliet.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=LolnBhPZI_8

SPLINTERS is the first feature length documentary film about the evolution of indigenous surfing in the developing nation of Papua New Guinea. In the 1980s an intrepid Australian pilot left behind a surfboard in the seaside village of Vanimo. Twenty years on, surfing is not only a pillar of village life but a means to prestige. With no access to economic or educational advancement, let alone running water and power, village life is hermetic. A spot on the Papua New Guinea national surfing team is the way to see the wider world; the only way.

[tab:END]

[divider/]