De Noorse journalist Paul Refsdal trok naar het Afghaanse hoogland en kreeg van commandant Dawran Safi toestemming om het dagdagelijkse leven van de Taliban te filmen. Refsdal was getuige van een aanval op een konvooi van het Amerikaanse leger in de buurt van de Khyber-Pass, maar filmde ook de menselijke kant van het leven van de verzetsstrijders; hoe ze samen eten, bidden en zich ontspannen.
Aanvankelijk zijn de Talibanstrijders wantrouwig tegenover de ‘lange, blanke man’. “Hij is echt bang van ons,” mompelt er een, “en wij zijn echt bang van hem”. De spanning is te snijden terwijl blikken op en neer schieten van de camera in de richting van het geluid van een vuurgevecht hoog in de bergen. Na enige tijd ontspannen de Taliban zich en tonen ze hun gezichten. “Hij filmt ons om te laten zien dat wij de slechteriken zijn,” zeggen ze lachend. De mannen vermaken zich met een spel waarbij ze joekels van stenen zo ver mogelijk weg moeten gooien.
De jonge soldaten zien Dawran als een wijze oude man – een Gandi met een Kalasjnikov. Ooit was hij een rijke grootgrondbezitter. Nu leeft hij in een stenen hutje. Als een liefhebbende vader speelt hij met zijn giechelende kinderen, terwijl hij zijn palmares opsomt. “Dit geweer heeft dertig Amerikanen gedood.” Na de Amerikaanse aanval op het kamp wordt Refsdal gesommeerd een veilig heenkomen te zoeken. Wanneer hij in Kaboel aankomt verneemt de Noor dat twee van de drie kinderen van de commandant bij de aanval zijn omgekomen. Voor de goedmoedige Taliban-strijders is de dood van Dawran’s kinderen een nog grotere motivatie om de strijd voort te zetten.
Refsdal is al sinds 1984 actief als oorlogsjournalist en heeft zich gespecialiseerd in het filmen van guerrillastrijders. Eerder filmde hij verzetsgroepen in Europa, Azië en Latijns Amerika. De reportage van Refsdal werd uitgezonden door het Australische programma SBS Dateline, en toont het familieleven van de commandant en zijn vrouw (die overigens niet wordt getoond) en zijn drie kinderen.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]

Though they would eventually kidnap him, the Taliban granted journalist Paul Refsdal unprecedented access. This exclusive documentary shows us a side of the Taliban that we have never seen before.

[tab:END]

[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “Taliban – Behind the Masks: The Other Side Of Afghanistan's Front-line”
  1. Deze mensen verdienen te leven in hun eigen land zonder inmenging van Rusland of het Westen. Hollanders hebben daar alvast niets te zoeken.

  2. DONT! fuck with the mujahideen. Deze mensen krijgen bij hun geboorte niet een speen, maar een wapen in hun klauwen gedrukt. Weg daar! Laat ze het lekker zelf uitzoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *