De Tangolijn

De Nederlandse afdeling van Vice maakte tot nu vooral korte rapportages in Nederland zelf, maar documenteert nu als eerste een nieuwe Zuid-Amerikaanse smokkelroute, voor drugs bestemd voor de Europese markt. Drugssmokkelaars zijn altijd op zoek naar nieuwe creatieve manieren om hun waren naar Noord-Amerika en Europa te brengen. Dat is alleen maar toegenomen sinds de Mexicaanse drugsoorlog, geïnitieerd en gesteund door de Verenigde Staten. VICE legde als eerste een van de nieuwste, nog vrijwel onbewaakte smokkelroutes door Bolivia en Argentinië op beeld vast. Dagelijks steken daar ongeveer 1700 ‘pasadores‘ met ieder 30 kilo aan illegale waren (wapens, maar vooral cocaïne) de grens van Bolivia en Argentinië over, waarna de coke voor een groot deel via Rotterdam naar de rest van Europa wordt gesmokkeld. VICE bezoekt dit grensgebied in de provincie Salta en kan verbijsterend dicht bij de operatie komen. Het blijkt kinderlijk eenvoudig te zijn om in dit onbewaakte gebied met illegaal materiaal de grens over te steken.
VICE Peters reis naar Salvador Mazza, een stad op de grens tussen Bolivia en Argentinië, waar veel drugshandel plaatsvindt. Een lokale drugshandelaar neemt hem mee over de grens tussen Argentinië en Bolivia, waar ingrediënten voor de drugsproductie Bolivia worden binnengebracht. Eenmaal over de grens passeert Peter de dichtgetimmerde keukens waar met die ingrediënten cocaïne gemaakt wordt. Vanaf daar wordt het illegale product via een ander deel van de grens—door een ondiep riviertje—terug Argentinië in gesmokkeld, waarna het zijn weg naar, bijvoorbeeld, Rotterdam vindt. Op geen enkel punt wordt er ook maar iets gecontroleerd.
De documentaire is wat aan de korte kant, maar hopelijk kunnen we nog veel meer Vice documentaires van Nederlandse bodem verwachten!

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]

[tab:END]

[divider/]