Tegenlicht – Bankgeheimen van Joris Luyendijk

In 2008 hebben wij met zijn allen met ons belastinggeld de banken gered, nu ruim zes jaar later lijkt alles alweer business as usual. Ondertussen is er niks gedaan om een volgende financiële crisis te voorkomen, hoe kan dat? Met die vraag dook Joris Luyendijk onder in de ontoegankelijke wereld van de banken.
In 2012 en 2013 schreef Luyendijk voor de Engelse krant The Guardian een ‘banking blog’ waarvoor hij op anonieme basis honderden medewerkers uit de financiële sector interviewde. VPRO Tegenlicht nodigde Joris Luyendijk uit om, met uitzicht op de Amsterdamse Zuidas, zijn bevindingen tegen het licht te houden.
In deze Tegenlicht documentaire maakt Luyendijk een levendige schets van de arena waarin de grote geldhandel plaatsvindt, en van de mensen die er onderdeel van zijn: de front-, middle- en back office; de snelle jongens, de tandenknarsers en de twijfelaars. Hij beschrijft het amorele karakter van de werknemers van ‘Planet Finance’ waarin ongezond lange werkweken worden gedraaid met weinig tot geen baanzekerheid, waarin de hoogte van salarissen en bonussen gelijkgesteld worden aan succes met als gevolg een totaal gemonetariseerde en op korte termijn gewin geënte kijk op de wereld.

[sc name=npocredits2 programma=”Tegenlicht” externelink=”href=”http://tegenlicht.vpro.nl/” dag=”01″ maand=”03″ jaar=”2015″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/tegenlicht/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1232877″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”VPWON_1232877″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=kxW0L0AyTM0
[tab:END]
[divider/]