Tegenlicht: Bouw 't zelf

De bouwsector komt weer in beweging. Niet door projectontwikkelaars maar door de burgers, die zelf hun huis bouwen.
Een eigen kavel, een zelf-ontwerp of een helemaal zelf gebouwde woning. Het fenomeen ‘zelfbouw’ wordt steeds populairder in ons land. En het brengt een kentering teweeg in de sector: er wordt weer samengewerkt en meer met toekomstige bewoners gecommuniceerd. Bouwen ‘vanuit de vraag’ zorgt ervoor dat het monopolie op de smaak niet langer bij projectontwikkelaars en grootaannemers ligt. Zo krijgt elk huis weer een verhaal.
Zelf-nieuwbouw kent namelijk vele varianten. Van een zelfontworpen woning via particulier opdrachtgeverschap naar volledig ‘doe-het-zelf’. Een geval apart is zelfbouwer Frank Alsema die zijn eigen huis ontwerpt en bouwt met wat hij -‘voor weinig’- bij boedels van failliete aannemers mag komen halen.
In deze Tegenlicht documentaire van Alexander Oey worden die ontwikkeling besproken met betrokken professionals: de politicus (Adri Duivesteijn), de architect (Winy Maas), de planoloog (Jacqueline Tellinga), de aannemer (Jan Kuin) en de projectontwikkelaar (Olaf Vreugdenhil, De Alliantie). Maar vooral natuurlijk met zelfbouwers Frank, Badrul en Annie (bouwden een Dubai paleisje), Peter (bouwde een huis zonder ramen), houtbouwers Serge en Alexandra en vele anderen…
Deze documentaire van Tegenlicht werd oorspronkelijk uitgezonden op 18-11-2013. Meer Documentaires van Tegenlicht kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1205433″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=dRoGN1gT7r0
[tab:END]
[divider/]