Tegenlicht – China: Van Cartier naar Confucius

Er is de laatste tijd veel te doen geweest omtrent Tegenlicht, gelukkig nu gewoon weer een leuke documentaire. Terwijl in China de wolkenkrabbers tot in de hemel reiken, in Shanghai het goud van Cartier niet aan te slepen valt, de BMW’s en Porsche’s in Beijing de wegen verstoppen, is er een groep slimme Chinese studenten die zich durft af te vragen: ‘is dit nu alles?’ Om een nieuw China vorm te geven zoeken zij hun toevlucht bij het werk van de oude Chinese wijsgeer Confucius.
Elke vrijdagavond komt een groep studenten samen in het huis van hun professor. Ze zijn vaak enig kind, veelal van buiten de stad, die als talentvolle scholieren een plaats hebben bemachtigd op de prestigieuze Fudan Universiteit in Shanghai. De studenten zijn hard op zoek naar een antwoord op de vraag welke richting de draak in zou moeten slaan, na jaren van maoïsme en staatskapitalisme. Hun leven heeft zich ontwikkeld als in een tijdmachine en zij grijpen terug op oude waarden om een nieuw China vorm te geven. Samen bestuderen zij, zin voor zin, karakter voor karakter, de in klassiek Chinees geschreven teksten van Confucius en gaan op zoek naar wat er in de economische versnelling verloren is gegaan.
Gemaakt door Marije Meerman in samenwerking met Ying Zhu, auteur van verschillende boeken over de hedendaagse Chinese samenleving en media en professor aan CUNY, New York.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1165573″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]