Tegenlicht: De Bananenmaffia

Hoe ver reikt de macht van een grote corporatie? De Zweedse filmmaker Fredrik Gertten heeft dit recentelijk meegemaakt. Zijn eerdere film, BANANAS!* verhaalt van een rechtszaak die twaalf Nicaraguaanse plantagearbeiders hebben aangespannen tegen de grote fruitfabrikant Dole Food.
Deze film werd geselecteerd voor de competitie van het Los Angeles Film Festival. Maar dan komt er een vreemd bericht; het festival dreigt Bananas!* uit de competitie te halen. Bovendien verschijnt er een smadelijk artikel over de film in de Los Angeles Business Journal en valt er een brief van de advocaat van Dole bij Gertten op de deurmat. Wat volgt is een thriller die zijn weerga niet kent, met dank aan Gertten zelf die het hele proces vanaf het begin vastlegde.
Vanaf de eerste juridische dreigementen van de fruitgigant, intimidatiepraktijken, tot controle over de media en PR-spin. De persoonlijke film legt haarfijn bloot hoe een grote multinational geen enkel middel schuwt om zijn gelijk te krijgen. Zelfs de vrijheid van meningsuiting wordt op het spel gezet. Want zoals het pr-bedrijf van Dole stelt: “Het is makkelijker om te gaan met een slecht geweten dan met een slechte reputatie.”
Originele titel: Big Boys Gone Bananas (90minuten)

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=docubroken2 id=”cFaYVkLPe8I” ]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”CODE”]
[tab:Mirror 2]
[tab:Trailer]
https://www.youtube.com/watch?v=cFaYVkLPe8I
[tab:END]
[divider/]