Zembla – De panda onder vuur

Het Wereld Natuur Fonds (WNF), de beschermer van de beroemde reuzenpanda, ligt onder vuur. De grootste kritiek wordt getoond in de Duitse documentaire Der Pakt mit dem Panda. Het WNF zou zelfs samenwerken met een van de foutste bedrijven op de wereld, Monsanto. Maar is de kritiek terecht?
De strategie van het WNF om samen met het bedrijfsleven de natuur te redden, wordt in de ZEMBLA uitzending “De panda onder vuur” door verschillende onafhankelijke onderzoeken en deskundigen onderuit gehaald. Het Engelse onderzoeksbureau Global Witness vertelt in ZEMBLA dat een GFTN-bedrijf (Global Forest Trade Network) waarmee WNF aan tafel zit, zelfs illegaal hout kapt in Borneo, het habitat van de met uitsterven bedreigde Oerang-oetan.
De Duitse onderzoeksjournalist Wilfried Huismann ontdekt dat samenwerking met multinationals, voor wie houtkap, kweekvis en palmolie nu juist ‘core business’ is, vooral voordelen oplevert voor deze concerns die hiermee hun imago groen wassen. Hij stelt in zijn documentaire ‘Der Pakt mit dem Panda’ dat de dieren en het oerwoud daarmee niet zijn gered. Integendeel, de bedrijven blijven juist een bedreiging vormen voor de natuur.
In ‘Pandering to the logger’, het rapport van Global Witness komt de Britse onderzoeksorganisatie tot dezelfde conclusie. Global Witness onderzocht het General Forest en Trade Netwerk dat 20 jaar geleden is opgericht door het WNF. De multinationals die aangesloten zijn bij het netwerk produceren, verwerken en verhandelen ongeveer 70 procent van het gecertificeerde FSC-hout (duurzaam hout). Global Witness ontdekte dat er bijna geen controle is op de houtbedrijven die zijn aangesloten bij het netwerk. Hierdoor konden houtbedrijven die met het WNF samenwerken in het General Forest en Trade Network, jarenlang grote schade aanrichten in kwetsbare gebieden.
Lees het gehele artikel op de website van Zembla

[divider/]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”VARA_101294069″]
[tab:Trailer]
[sc:geentrailer]
[tab:END]
[divider/]