Tegenlicht: Het veiligheidscomplex

Als geen ander weet Tegenlicht je bang te maken met hun toekomstbeeld. Het idee van één Big Brother moet plaatsmaken voor een toekomst/realiteit van vele Little Sisters: een netwerk van surveillancetechnologieën die ons allemaal in de gaten houden en die de wereld indelen in mensen die zich wel vrij over deze planeet mogen bewegen en zij die dat niet mogen.
Met behulp van de nieuwste technieken als drones en de opslag van biometrische gegevens is Europa bezig om een enorme virtuele muur op te werpen tegen de instroom van ‘irreguliere’ migranten. We bouwen tegelijk aan een enorme database waarin alle gegevens worden opgeslagen van alle reizigers die zich door de Schengenruimte bewegen.
Door al deze data te analyseren kan men risicoprofielen bouwen waarmee we straks aan de grens allemaal netjes kunnen worden voorgesorteerd. Bent u groen, oranje of rood, bent u verdacht of heeft u niets te verbergen? En wanneer heeft u niets te verbergen? Het inrichten van dit systeem is uitgegroeid tot een miljardenindustrie die een eigen leven is gaan leiden. De illegale immigrantenretoriek zorgt daarbij voor het geld om het veiligheidscomplex te perfectioneren.
Tegenlicht toog naar het hoofdkantoor van het Europese grensagentschap Frontex, vloog mee met Finse grenswachten in Zuid-Italië en was bij de lancering van een nieuw Europees onderzoeksprogramma tijdens de grote politie- en defensiebeurs Milipol in Parijs. Met o.a. de Franse juriste Claire Rodier, biometriespecialist Max Snijder, de activistische onderzoeker Ben Hayes en wetenschapsfilosoof Huub Dijstelbloem.

[sc name=npocredits2 programma=”Tegenlicht” externelink=”href=”http://tegenlicht.vpro.nl/” dag=”09″ maand=”02″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/tegenlicht/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1209787″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]