Tegenlicht: Hoe raken wij de auto kwijt

De auto is minder populair onder jongeren. Hoe zal de nieuwe generatie zich in de toekomst verplaatsen?
In 2004 gebeurde iets geks. Voor het eerst in tientallen jaren trad in de VS een daling op in autoverkopen. Maar nog opmerkelijker was: dat gebeurde vóór de grote kredietcrisis! Wat bleek? Vooral de jongere generatie koopt ze niet meer en rijdt steeds minder kilometers met de auto. Auto’s zijn immers vervuilend, duur in gebruik en onderhoud, en ze staan 90% van de tijd niets te doen en in de weg. En vooral: autorijden onderbreekt zo onhandig je permanente smartphone communicaties!
Nemen we langzaam afscheid van een statussymbool? Tegenlicht gaat op onderzoek: hoe zal de nieuwe generatie dán zijn ‘mobiliteitsproblemen’ oplossen? Zowel in Nederland als in Amerika gaat Tegenlicht regisseur Martijn Kieft te rade bij gebruikers, onderzoekers, ingenieurs en experts. In de VS, waar al een rapport ‘The End of the Driving Boom, 1946-2004’ verscheen, wordt de Google car gefilmd, rondgeneusd bij de nieuwe taxiservice Uber en bij de Silicon Valley researchafdeling van Nissan, waar de zelfrijdende auto wordt ontwikkeld.

[sc name=npocredits2 programma=”Tegenlicht” externelink=”href=”http://tegenlicht.vpro.nl/” dag=”16″ maand=”02″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/tegenlicht/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1209782″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=CPUTjpk1rgk
[tab:END]
[divider/]