Tegenlicht: Youtopia

Ook al zal een groot gedeelte van de Nederlanders de aankomende gemeenteraadsverkiezingen hun stem niet uitbrengen, we hebben altijd wel een mening hoe het beter kan. Tegenlicht kijkt, geïnspireerd door het reality-programma Utopia, hoe mensen hun gemeenschap zouden organiseren als ze opnieuw zouden kunnen beginnen.
Tegenlicht reist in de documentaire Youtopia af naar drie lokale gemeenschappen waarin mensen die niet goed uit de voeten kunnen met het bestaande (politieke) systeem een andere richting in proberen te slaan. De postkapitalistische hackerskolonie Calafou, onder de rook van Barcelona, het Hongaarse eco-dorp Galgahéviz dat zichzelf heeft afgesloten van Europa en zelf de dienst uitmaakt en vrijdenkersstad Bristol, uitgeroepen tot de gelukkigste en beste stad van Engeland.
In deze Tegenlicht documentaire van Kees Brouwer, Sabine Lubbe Bakker, Tomas Kaan zien we hoe ze in Calafou hackers bouwen aan open hardware, software en een onafhankelijk communicatienetwerk. In het ecodorp Galgaheviz op het platteland van Hongarije verzetten de oprichters zich net als in Calafou tegen het mondiale kapitalistische systeem en geloven ze in het stimuleren van de lokale economie, maar ook in een Hongarije voor de Hongaren.
Dan is er de Engelse stad Bristol, waar de onafhankelijke burgemeester George Ferguson samenwerkt met de zogenaamde transition town beweging en zich zelfs laat uitbetalen in hun alternatieve munt, de Bristol pound. Wat doen deze gemeenschappen anders, waar zijn afspraken nodig en waar kunnen we zonder? Zijn deze gemeenschappen vrijer of juist niet? En wat zegt het over de wereld waar wij nu in leven?

[sc name=npocredits2 programma=”Tegenlicht” externelink=”href=”http://tegenlicht.vpro.nl/” dag=”16″ maand=”03″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/tegenlicht/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1209785″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1209785″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]