Teledoc: Hollandse Nieuwe

De documentaire Hollandse Nieuwe (ook bekend als Raw Herring) gaat over de laatste echte haringvissers van Nederland. Al meer dan duizend jaar een fenomeen, de Hollandse Nieuwe haring is dan ook niet weg te denken uit onze nationale cultuur. Jaarlijks kijken dan ook miljoenen landgenoten in binnen- en buitenland uit naar de komst van het eerste vaatje. Hollandse Nieuwe is een film van Leonard Retel Helmrich over Nederlands laatste echte haringvissers.
In de middeleeuwen draaide de Nederlandse economie nog op de verdiensten van de haringvisserij. Tegenwoordig is de Nederlandse haringvloot drastisch geslonken. Slechts twee schepen, de Wiron 5 en Wiron 6 van rederij Jaczon uit Scheveningen, varen nog onder Nederlandse vlag. De overige schepen van Nederlandse reders vissen onder buitenlandse vlag op haring. Reden voor de koningin om sinds 2003 niet meer de Koninginneharing in ontvangst te nemen.
Hollandse Nieuwe is een Teledoc over romantiek, kameraadschap, en het langzaamaan verdwijnen van een laatste stuk Hollands Glorie. Regisseur Leonard Retel Helmrich maakte onder meer de veelvuldig bekroonde Indonesiëtrilogie De stand van de zon, De stand van de maan en De stand van de sterren.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”EO_101201807″]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

[divider/]