The Last Survivor – Deze vier mensen overleefden een genocide

Het meest duistere wat mensen elkaar aan kunnen doen is genocide, volkerenmoord. Het systematisch uitroeien van de ander, omdat hij niet behoort tot hetzelfde ‘ras’ of ‘geloof’ is iets waar de meeste mensen van gruwen. Ze kunnen zich niet voorstellen dat zij hier ooit zelf aan mee zouden doen.
“Dit nooit meer”, klinkt er na iedere genocide. Toch gebeurt het telkens weer. Dat laat ook de documentaire ‘The Last Survivor’ zien. Vier overlevenden van een genocide, die tegenwoordig als activist door het leven gaan, komen daarin aan het woord. Ze laten zien dat volkerenmoord niet beperkt blijft tot een bepaald continent, want ze komen van heel de wereld. In de documentaire komen overlevenden van de holocaust, en de genocides in Rwanda, Congo en Soedan aan het woord. Al konden ze ook net zo goed uit Armenië, Bosnië of Cambodja komen.
De makers van de documentaire maakten de film met het achterliggende idee om jongeren te motiveren om zich in te zetten voor democratie. Volgens hen is genocide namelijk niet alleen het product van intolerantie en discriminatie maar ook van onverschilligheid over het democratisch proces. “Democracy dies if you don’t work for it.”
De documentaire is overladen met prijzen op Amerikaanse filmfestivals.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]
httpv://vimeo.com/3581938
[tab:END]

[divider/]