The Untold Story of Emmett Louis Till

De documentaire The Murder of Emmett Till vertelt het verhaal van de moord op een Afro Amerikaanse jongen in augustus 1955 door een aantal blanke dorpsgenoten. Getuigen, vrienden en familie blikken terug op het dramatische incident dat de natie nog steeds bezig houdt en de mensenrechtenbeweging in gang zette.

Het leven van de veertienjarige Emmett kwam abrupt tot een einde in augustus 1955 toen hij bij familie op bezoek was in Money, Mississippi. Emmett zou gefloten hebben naar een blanke vrouw en werd vervolgens ontvoerd, in elkaar geslagen en doodgeschoten. Een getuige hoorde Emmett urenlang schreeuwen tot de mannen besloten een einde te maken aan zijn leven.

Zijn verminkte lichaam werd een aantal dagen later gevonden in de Tallahatchie Rivier. Nadat zijn lichaam was overgebracht naar Chicago, nam zijn moeder een besluit waardoor de moord op haar zoon landelijke bekendheid kreeg. In deze documentaire vertelt Mamie Till Mobley hoe ze de begrafenisondernemer vroeg Emmett niet te fatsoeneren, maar in de staat te laten waarin hij was aangetroffen en de kist open te laten: “Laat de mensen maar zien wat ik ook heb gezien. Iedereen moet weten wat er met Emmett Till is gebeurd.”

De misdaad op zich zou niet zoveel weerklank krijgen, wel de gruwelijke foto van het verminkte lijk van Till die over heel Amerika werd verspreid.