Universiteit Utrecht door het stof na vragen Zembla

En Zembla did it again! Zojuist is bekend geworden dat de promotie Sex, Drugs & Dual Control aan de Universiteit van Utrecht is uitgesteld nadat Zembla bij de universiteit vragen heeft gesteld over de onafhankelijkheid van de promotoren en de beoordelingscommissie. De promotie Sex, Drugs & Dual Control gaat over geneesmiddelen voor vrouwen met seksuele problemen. Blijkbaar begonnen een aantal medewerkers van de Universiteit Utrecht behoorlijk te zweten en willen ze nog proberen de schade te beperken door niet de Zembla uitzending van aankomende donderdag af te wachten.

Universiteit Utrecht door het stof na vragen Zembla

[divider /]

[onethird]
[viceadd300x250]
[/onethird] [twothirds_last]

[inleidingnieuws] En Zembla did it again! Zojuist is bekend geworden dat de promotie Sex, Drugs & Dual Control aan de Universiteit van Utrecht is uitgesteld nadat Zembla bij de universiteit vragen heeft gesteld over de onafhankelijkheid van de promotoren en de beoordelingscommissie. De promotie Sex, Drugs & Dual Control gaat over geneesmiddelen voor vrouwen met seksuele problemen. Blijkbaar begonnen een aantal medewerkers van de Universiteit Utrecht behoorlijk te zweten en willen ze nog proberen de schade te beperken door niet de Zembla uitzending van aankomende donderdag af te wachten. [/inleidingnieuws]

Twee van de vijf leden van de beoordelingscommissie, die een onafhankelijk oordeel moet vellen over de vraag of een promovendus tot de openbare verdediging mag worden toegelaten, geven wetenschappelijk advies aan het bedrijf Emotional Brain uit Almere. Dat bedrijf ontwikkelt twee medicijnen die vrouwen meer zin moet geven in seks. Een lid van het management team van Emotional Brain zou op 10 september aan de Universiteit van Utrecht promoveren op onderzoek dat ten grondslag ligt aan deze medicijnen.

De Universiteit Utrecht liet hierover aan ZEMBLA weten:

‘De combinatie van nevenfuncties van enkele leden met het lidmaatschap van de beoordelingscommissie acht de Universiteit Utrecht ongewenst omdat hier een schijn van belangenverstrengeling niet voldoende vermeden wordt. Daarom heeft de Universiteit Utrecht besloten de promotie uit te stellen en het oordeel van een nieuwe beoordelingscommissie af te wachten’.

 

In de Zembla documentaire Seks op recept (donderdag 11 september, 20:25 uur op NPO 2) besteedt ZEMBLA aandacht aan het bedrijf Emotional Brain uit Almere, dat de onderzoeken in het proefschrift financierde. Behalve de twee leden uit de beoordelingscommissie, geven ook de twee promotoren, de begeleiders van het proefschrift, wetenschappelijk advies aan Emotional Brain.

Kortom een stinkend zaakje. Dat de Universiteit van Utrecht zelfs al voor de uitzending dit bekend maakt zegt mij iets van dat ze al lang wisten dat ze verkeerd bezig waren. Wederom blijkt in elk geval weer hoe belangrijk een programma als Zembla is voor de Nederlandse televisie!

ZEMBLA: ‘Seks op recept’ donderdag 11 september om 20:25 uur bij de VARA op NPO 2. Meer informatie over uitzending vind u hier.
[/twothirds_last]

[divider /]