Vrouwen in oorlogstijd

Vrouwen in Oorlogstijd is een samenwerking tussen De Gelderlander, Omroep Gelderland en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, waarin vrouwen vertellen over hun leven in de periode ’40-’45.
Oorlog wordt vaak als een mannenzaak gezien. Aan het front was dat natuurlijk ook zo. Maar voor vrouwen was ‘40-‘45 ook een onbeschrijflijke periode. Ze streden, zorgden, werkten , troostten, vreesden en vierden.
Hoe was het om als vrouw in Nederland te leven tussen ‘40 en ’45? Vrouwen in Oorlogstijd geeft u de verhalen uit de eerste hand. De vrouwen van toen vertellen na al die jaren hun verhaal. Soms dapper, soms emotioneel. Maar altijd indrukwekkend.
[divider/]
[tab:Deel 1]

De Inval

De Duitsers vallen in de vroege ochtend van 10 mei 1940 Nederland binnen, vrouwen vertellen over het begin van de oorlog in Nederland. In diverse grensplaatsen in Gelderland zien mensen een enorme troepenmacht ons land binnenstromen. In sommige gevallen is de Duitse buurman van gisteren nu ineens de vijand. Voor sommigen komt de oorlog als een verrassing terwijl anderen het al hebben zien aankomen.
[vpro-gemist id=”POW_00442999″]
[tab:Deel 2]

Joodse Vrouwen

Emmy Drop en Mieke van Creveld zijn nog peuters als de oorlog uitbreekt en hun leven voorgoed verandert
Niets zal na de oorlog nog hetzelfde zijn. De kleine Emmy Drop wordt los van haar gezin op een onderduikadres in Arnhem ondergebracht. Onder andere dankzij haar niet-Joodse uiterlijk, overleeft ze de oorlog. Maar de rest van het gezin heeft minder geluk. Zij zitten ondergedoken in de Achterhoek en worden verraden. Emmy’s vader, moeder, broertje en zusje worden vermoord in Sobibor.
[vpro-gemist id=”POW_00443000″]
[tab:Deel 3]

Bommen op Zutphen

utphen wordt op 14 oktober 1944 zwaar getroffen door een geallieerd bombardement
Die dag zijn vanuit Engeland drie vliegtuigen opgestegen voor een bombardement op de IJsselbrug in Zutphen. Als de inwoners van de Hanzestad gaan kijken blijkt dat de brug maar deels is beschadigd. De bommen hebben hun doel gemist en komen neer in de omgeving van het station. Dat heeft de volle laag gekregen. Tientallen mensen komen om en honderden raken gewond, de schade aan de stad is enorm.
[vpro-gemist id=”POW_00443001″]
[tab:Deel 4]

Verraad

In oorlogssituaties handelen mensen meestal extreem of doen helemaal niets
De één kiest voor een rol in het verzet, de ander zwijgt en kijkt toe en een derde ziet de vijand als bondgenoot. Die laatste groep mensen doet er tijdens de Tweede Wereldoorlog dan ook alles aan om de bezetter te behagen en er zelf beter van te worden. Daardoor vallen slachtoffers. Verzetsmensen, onderduikers en vooral Joden worden aangegeven.
[vpro-gemist id=”POW_00475707″]
[tab:Deel 5]

De razzia van Putten

Een mislukte aanslag van het verzet op een Duitse auto bij Putten is de aanleiding voor één van de verschrikkelijkste vergeldingsacties van de bezetter
De actie op de weg tussen Nijkerk en Putten loopt in de nacht van zaterdag 30 september helemaal uit de hand. Er vallen doden, drie Duitsers weten weg te komen en één van hen wordt door de ondergrondse meegenomen. De gevolgen voor Putten en wijde omgeving zijn desastreus, acht mensen komen zondag 1 oktober om het leven en de Duitsers drijven de bevolking in het centrum bijeen. Uiteindelijk worden de mannen gescheiden van vrouwen en kinderen.
[vpro-gemist id=”POW_00475708″]
[tab:Deel 6]

Nijmegen Frontstad

Op 17 september 1944 start Operatie Market Garden
Vanuit België trekken Britse geallieerden Nederland binnen. Tegelijkertijd landen op meerdere plaatsen geallieerde Britse en Amerikaanse parachutisten. Nijmegen gonst van de geruchten over de op handen zijnde bevrijding. Na drie dagen van gevechten wordt Nijmegen op 20 september bevrijd.
[vpro-gemist id=”POW_00475709″]
[tab:Deel 7]

Verpleging en Zorg

Hoe was het om in de oorlogsjaren als verpleegster of arts actief te zijn?
In welke bochten moesten verplegenden zich wringen om hun patiënten alle beschikbare medische en geestelijke zorg te kunnen bieden? Konden ze in hun ziekenhuizen of verzorgingscentra blijven of moeten ze met de patiënten evacueren? En hoe ging de bezetter om met de patiënten? Waren de instellingen een veilige plek voor verzetsmensen en Joden?
[vpro-gemist id=”POW_00475710″]
[tab:Deel 8]

De Jappenkampen

Op 8 december 1941 valt Japan de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op Hawaï aan
Daarmee raakt het gebied van de Stille Oceaan betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Nederland, als bondgenoot van Amerika en nog in het bezit van Nederlands-Indië, verklaart daarop Japan de oorlog. Als op 1 maart 1942 het Japanse leger op Java landt, moet Nederlands-Indië op 8 maart capituleren.
[vpro-gemist id=”POW_00475711″]
[tab:Deel 9]

Duitse Vrouwen

Maria Diedenhofen groeit op in het landelijke Bedburg Hau, net buiten Kleef
Maria’s ouders moeten niets van de nazi’s hebben en wanneer Hitler jarig is weigeren ze de vlag uit te hangen, waarbij ze zich de woede van een nazi op de hals halen. Maar de oorlog komt pas echt heel dichtbij wanneer de vader van Maria een brief krijgt waarin staat dat hij naar het front moet. Vanaf dat moment staat de moeder van Maria er alleen voor.
[vpro-gemist id=”POW_00475712″]
[tab:Deel 10]

Vera Lynn

Marlies Claasen spreekt met haar over de rol die zij in de oorlog speelde en hoe ze aan de geuzennaam Sweethart of the Forces komt. Lynn had haar eigen radioprogramma Sincerely Yours, waarin ze verzoeknummers zong en boodschappen van het thuisfront doorgaf aan de troepen in het buitenland.
Later trad ze op voor soldaten in Birma. Soldaten droegen haar op handen. Zo werd Vera Lynn het symbool van hoop tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook na de oorlog deed ze van zich horen. Zo kwam vorig jaar haar cd We’ll meet again, The Very Best of Vera Lynn op nummer 1 in de Britse cd top 40. Daarmee is ze met haar 92 jaar de oudste artiest die dat voor elkaar gekregen heeft.
[vpro-gemist id=”POW_00475713″]
[tab:END]

[divider/]
[toggle title=”Heeft u problemen met het afspelen van de video, kijk dan eerst hier.”]
Om documentaires te bekijken waarvan de bron Uitzending Gemist is heeft u het programma Silverlight nodig om deze te kunnen bekijken. Deze kunt u hier downloaden.

Werkt het nog steeds niet probeer dan het volgende:

  1. Vernieuw de pagina(of gebruik Ctrl – F5 voor een harde refresh)
  2. Start de browser opnieuw op.
  3. Kijk of er mogelijk een update is voor Silverlight.


Speelt de reclame voorafgaande aan de video wel af, maar krijgt u dan een foutmelding “verbinden met videoserver mislukt”? Probeer dan het volgende:
Open de instellingen rechtsonder van de Silverlight player(zie afbeelding)
silverlight1
Zet nu de videokwaliteit lager(normaal is de kwaliteit van de oude Uitzending Gemist website)
 
 


[/toggle]
[divider/]