De muren van de huizen in de Tutti Frutti wijk in Amsterdam-Noord zijn dun, zo dun dat de bewoners precies kunnen horen wat hun buren doen. Een gekwelde bewoner gaat door het lint en pleegt een moord.
Op 28 september 2008 wordt de ‘Tutti Frutti wijk’ in Amsterdam-Noord opgeschrikt door de moord op een buurtbewoner. Buren vertellen hoe ze in de nachtelijke uren een ruzie horen die zich vanuit huis naar de straat verplaatst. Buiten zien ze de 28-jarige Marvin dood op staat liggen omringd door politie en ambulancepersoneel. Hij blijkt te zijn neergestoken door zijn benedenbuurman na een nacht vol geluidsoverlast.
In Wat de Muren Vertellen wordt de moordnacht gereconstrueerd met betrokkenen uit de wijk Tuindorp-Oostzaan. Ze wonen nog altijd in dezelfde gehorige huizen. Volgens hen is het gewoon wachten tot het weer uit de hand loopt. De documentaire laat zien hoe diep geluidsoverlast ingrijpt in de psyche van de mens en hoe het levens van mensen kan bepalen.
En dit wordt ook duidelijk voor de kijker, continue hoor je in de film de echte geluiden van de buren wat zorgt voor een heel bijzonder documentaire.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NCRV_1503843″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “Wat de muren vertellen”
 1. hier klagen de buren ook over mijn zoon en zijn muziek enz…maar ik zelf klaag nooit over de buren terwijl ik ook genoeg hoor maar ik denk leven en laten leven. Als mijn buurman de muziek hard zet denk ik die is in de mood …net als huilende en schreeuwende kinderen….
  Mijn jongere buurvrouw stopt gewoon oordopjes in als ze slaapt. Zal het typisch Nederlands zijn op zo te klagen? Als ik kijk in andere landen..bv Suriname….heb je last van de buren of van een feest….dan ga je er ook gewoon naar toe.In Nederland gaf een vriendin een feest..buren uitgenodigd iedereen blij…zelfs eten mee naar huis gekregen voor dr werkende man …..en wat denk je na 10 minuten kwam de politie…geluidsoverlast de ,net vertrokken buren. hadden geklaagd. Wel zijn deze huizen totaal niet geschikt voor deze tijd en voor deze jongeren.

  1. Voor deze tijd zegt u? Iedereen zou stapelhorsendol worden van deze mate van geluidsoverlast. Het is alleen spijtig dat John meteen is beginnen te steken en niet zoals de buurvrouw al zei is beginnen te hengsten. Frustratie doet gekke dingen met de mens.
   Het enige wat ik mis in deze docu is het verhaal van John zelf, ik ben erg benieuwd wat hij ervan heeft te vertellen, en waarom hij meteen met een mes naar buiten is gegaan. Vragen zoveel vragen…

 2. Mensen in NL zijn gewoon zeikerds first class. Ze gunnen het de andere niet om het goed naar hun zin te hebben. Ik woon sinds een jaar in NYC, en geloof me daar hoor je altijd geluiden van ambulance, politie, brandweer en dat de hele nacht door! Mijn ramen zijn hier bijna dunner dan papier en ik hoor alles, maar na een maand was ik eraan gewend. Niks aan het handje. Ik hoor iedere dag mijn buren.. opera zangers die iedere dag een paar uur oefenen en ze zijn slecht haha, en altijd hetzelfde ook nog! Ik kan er om lachen en ik roep af en toe een keer voor de gein SHUT UP of ik probeer ze na te doen, het is dan een seconde stil en dan gaan ze weer! Onze onderbuurvrouw heeft een klein kind dat om de dag jankt, en mijn vriendin en ik maken ons alleen zorgen over of het kind ok is, schijt aan het geluid. Wij produceren zelf ook geluid zat .. in bed en dan zijn zeker geen slaapgeluiden.
  Tijdje terug hoorde ik iemand vragen: “What’s going on today?” en ik schreeuw vanuit mijn bed: “It’s the Super Bowl today dude!” waarop de man zegt: “I think someone heard us ” and he laughed.
  Ik bedoel maar te zeggen, chill en relax een beetje. Het is ook een van de redenen waarom ik het mooie en vroeger zo leuke en laid-back landje NEDERLAND weinig mis, en dat is omdat de mensen zo erg opzichzelf zijn en alleen maar klagen en klagen. Het zit in een neerwaartse negatieve spiraal. Jammer, want de mensen hebben het er zooo goed daar en dat moeten ze zich eens gaan realiseren!

  1. Wat een verhaal. Dus jij kiest ervoor daar te gaan wonen, het is daar kutter dan hier. En dan ga je vervolgens je oude landgenoten afzeiken dat ze te veel zeiken.
   Als ik dit zo formuleer zie je er iets fout aan?

 3. Overigens, hier hoor ik continue geluid van van alles en nog wat. Ik ben ook in New York geweest. Wat mij juist opviel is dat het bijna hetzelfde was als hier. Wat drukker en meer nationaliteiten, maar ga naar Rotterdam of Amsterdam en precies hetzelfde. Echt je praat jezelf een illusie aan.
  Wie loopt er nu zielig te doen, en te zeiken vraag ik je.

 4. Ten eerste hoor je mij niet zeggen dat het hier kutter is. Ten tweede waarschijnlijk hebben veel mensen het hier wel moeilijker dan in Nederland. Ikzelf waarschijnlijk ook, maar dat is nou juist mijn hele punt. Hier is geen negatieve energie, ik vermaak me hier goed en met minder dan dat ik in NL had en dat komt door de mensen en de positieve energie hier. Zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen of wel?
  En het feit dat jij reageert in zo’n negatieve en verdedigende manier bevestigd des te meer dat mijn gevoel over Nederlanders in Nederland niet bijgeschaafd hoeft te worden.

 5. Als je even informeert bij de bouwmarkt dan kunnen ze je diverse geluidsisolerende wandjes aanraden die je voor de muur kunt monteren.

 6. Hallo mensen,
  Wat een opmerkingen zeg, erg goed.
  Alleen jammer dat sommigen niet half weten waar het meestal om gaat!!
  Ik vond de docu erg goed en ik denk dat men niet zomaar op deze manier een burenruzie krijgt.
  Daar gaat meestal wel wat aan vooraf, en jammer dat veel mensen dan zo makkelijk kunnen zeggen van niet zo zeiken, of ga gewoon verhuizen!
  Dit is juist een goede manier om te laten zien dat er ook naoorlogse woningen worden verhuurd aan jongere uitbundige mensen, wat juist leuk is, maar dat deze woningen daar eigenlijk veel te gehorig voor zijn door ouderdom wat betekend dat er te veel isolatie aan moet worden gebracht om dit tegen te gaan.
  Ik hoop dat jullie dat ook een beetje begrijpen oke.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *