Web Junkie: De behandeling van een internetverslaving in China

Met de toenemende welvaart kreeg China ook te maken met een nieuw probleem, de Chinese jeugd vluchten nogal eens in de virtuele wereld van internet en raken game verslaafd. Zelf zien ze gamen niet als een ziekte, maar hun ouders zijn vaak radeloos. In China, dat als eerste land internetverslaving beschouwde als een klinische aandoening, bestaan er speciale revalidatiecentrum/ gevangenissen (hoe je het maar wilt zien) waar internet en game verslaafden worden ‘gedeprogrammeerd’.
In deze indrukwekkende documentaire, die ook op het Sundance Festival van 2014 te zien was volgen we vier gameverslaafde jongens en hun radeloze ouders. Vele ouders zijn zo radeloos dat ze vaak hun kinderen moeten drogeren om ze naar het ‘revalidatiecentrum’ te kunnen brengen. Met militaire training, psychiaters en isoleercellen worden alle middelen ingezet om het probleem, dat volgens de Chinese overheid erger is dan een heroïneverslaving aan te pakken. De documentaire laat zien hoe schrijnend de toestand is van de Chinese 1 kind cultuur.

[sc name=npocredits2 programma=”2Doc” externelink=”http://www.npo.nl/artikelen/nederland-2-komt-met-primetime-documentaires-in-2doc” dag=”31″ maand=”07″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/2doc/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[docutijdelijk datum=”14-08-2014″]
[sc name=docubroken2 id=”8NdkapFLgcY” ]
[docutijdelijk datum=”14-08-2014″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=8NdkapFLgcY

China is the first country to label “Internet addiction” a clinical disorder. With extraordinary intimacy, Web Junkie investigates a Beijing rehab center where Chinese teenagers are deprogrammed, focusing on three teens, their parents and the health professionals determined to help them kick their habit.

[tab:END]
[divider/]