WikiRebels – De Documentaire

Wikileaks is hot(tot er weer wat anders gebeurd waar de media zich vervolgens weer opstort). Maar wat is dat Wikileaks nou eigenlijk, wie zitten er allemaal achter, en misschien nog interessanter; wat hebben ze nog meer in petto.
De Zweedse televisiezender SVT Play gaf op donderdag 9 december een uur lang een blik achter de schermen bij de klokkenluidersite WikiLeaks. De Engelstalige documentaire WikiRebels gaat in op de beweegredenen van WikiLeaks en oprichter Julian Assange.
Uit de ‘belangrijkste’ documenten die tot nu toe het licht hebben gezien hebben we al een aantal conclusies kunnen trekken: Het Amerikaanse leger heeft zich meerdere malen misdragen in Irak en Afghanistan, er zijn vermeende banden tussen de Russische regering en de georganiseerde misdaad. Een aantal leiders van Arabische landen, onder wie koning Abdoellah van Saoedi-Arabië, koning Hamad ibn Isa Al Khalifa van Bahrein en president Moebarak van Egypte, heeft er bij de Verenigde Staten herhaaldelijk op aangedrongen Iran aan te vallen om zijn atoomprogramma te vernietigen en te voorkomen dat Teheran een kernwapen kan vervaardigen. Voorts heeft Israël gehint, bereid te zijn een nucleair Iran aan te vallen.
En ook over ons landje is er wat naar buiten gekomen, zou zouden er Amerikaanse kernwapens in België en Nederland liggen. In het telegram is sprake van “mogelijkheid van het terugtrekken van kernwapens uit Duitsland en misschien ook uit België en Nederland”. Waarschijnlijk gaat het hier om de wapens op de vliegbases Kleine-Brogel en Volkel.

[divider/]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=z9xrO2Ch4Co