Wim Hof: The Dutch Iceman

Wim Hof, bekend onder de naam The Iceman heeft diverse kouderecords op zijn naam heeft staan, zo beklom hij de Mount Everest al eens met slechts een korte broek en een paar sandalen aan en liep hij al eens een halve marathon op blote voeten, boven de Poolcirkel bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden onder nul!!! Wim Hof, die in het buitenland bekend staat als ‘The Dutch Iceman’, wist dan ook al negen keer het Guinness Book of Records te halen. Maar waarom kan Wim Hof zo goed tegen deze extreem lage temperaturen?
Volgens de wetenschappelijke literatuur was het onmogelijk, maar onderzoekers van het Radboudumc hebben nu aangetoond dat het mogelijk is om het autonome zenuwstelsel én immuunsysteem vrijwillig te beïnvloeden. In 2011 bekeken dezelfde onderzoekers de reactie van Iceman Wim Hof’s lichaam op een endotoxine-injectie, terwijl hij de door hem zelf ontwikkelde technieken uitoefende. Hij bleek de helft minder ontstekingseiwitten te produceren dan gezonde vrijwilligers die zijn methode niet beheersen. Bovendien vertoonde hij vrijwel geen griepverschijnselen.
Het leek erop dat hij zijn immuunrespons via het autonome zenuwstelsel kon onderdrukken. Maar één bevinding bij één persoon levert nog geen wetenschappelijk bewijs, dus besloten de wetenschappers vervolgonderzoek te doen. Daarom werd in 2013 onderzoek gedaan op een groep jonge gezonde mannelijke vrijwilligers: zij blijken nu inderdaad in staat het autonome zenuwstelsel én immuunsysteem te beïnvloeden.
Deze documentaire van Journeyman Pictures is oorspronkelijk een productie van Een Vandaag, die trouwens op www.eenvandaag.nl/wimhof met behulp van online storytelling het gehele verhaal op spectaculaire wijze vertellen.

[divider/]
[tab:Journeyman Pictures]

[tab:Een Vandaag]
[vpro-gemist id=”WO_NCRV_526223″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=1pyo2OAKW4Y

[tab:END]

[divider/]