Als er op websites als GeenStijl een bericht wordt geplaatst over een laffe roofoverval of zinloos geweld zijn wij burgers er als de kippen bij om de daders op te sporen en publiekelijk aan de (moderne internet) schandpaal te nagelen. Maar ook de politie zelf betrekt op grote schaal burgers bij opsporing en veiligheid. Zembla onderzoekt waarom mensen zo graag politieagent willen spelen, en wat zijn de gevaren van deze steeds groter wordende vorm van burgerparticipatie.
Bijna anderhalf miljoen doen mee aan Burgernet. En in meer dan 200 wijken en buurten zijn burgerwachten de ogen en oren van de politie. ’s Avonds patrouilleren ze door de straten, verdachte situaties worden doorgegeven aan de wijkagent. Veiligheid is een zaak van ons allemaal, zegt het kabinet, en de burger mag best een handje helpen. Maar steeds vaker nemen burgers zelf het initiatief. Ondernemers beginnen op Facebook hun eigen Opsporing Verzocht. Op het internet wordt jacht gemaakt op dierenbeulen. En pedojagers trappen de deur in bij vermeende kindermisbruikers.
Albert Meijer, hoofddocent publiek management verbonden aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar de rol van sociale media bij de politie. ‘Je ziet dat de politie steeds vaker de sociale media gebruiken om de burger te betrekken bij de veiligheid. Het is snel en goedkoop en je kan op een makkelijke manier veel mensen bereiken.’
Ook laat Zembla zien hoe in Nijmegen een twitterbericht van de dierenpolitie over een dode hond uitloopt op een bijna-lynchpartij. Volgens publicist en privacy expert Bart de Koning is het ook wachten tot de eerste doden vallen als we niet uitkijken.

[sc name=npocredits2 programma=”Zembla” externelink=”href=”http://zembla.vara.nl/Voorpagina.1974.0.html” dag=”06″ maand=”03″ jaar=”2014″ internelink=”https://www.documentairenet.nl/omroep/zembla/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VARA_101342105″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

No Comments

 1. Nederlandse politieagenten zijn er enkel nog om de staatskas te spekken en corrupte banken,politici te beschermen. Bij aangiftes door burgers wordt maar 5% in behandeling genomen. Wordt dus tijd voor een politie voor de burgers!

  • nee en ja.. dit is de regel waardoor nederland naar de klote gaat.. pleisters plakken .. de politie werkt niet.. dus de burgers moeten t maar doen .. NEE ! de politie werkt idd dus repareren / reorganiseren ! geen pleisters plakken .. het klopt dat het al vanaf de Roverheid fout gaat. en daar moet je eigenijk al beginnen. maar zo ook zet de politie wel eens onschuldigen vast.. wat denk je als je een onschuldig persoon op internet beschuldigd. > juist catastrofale gevolgen .. als je iemand een hak wil zetten , zet je hem op internet.. zie je de risico’s ?
   we vertrouwen onze overheid niet eens.. waarom zou je zomaar anderen mensen wel vertrouwen.. ??
   ik zie dit als een stapje in het plan dat ze willen .. je maakt een denkbeeldige vijand > (9-11)terroristen.. overal camera’s.. en nu dat de bevolking elkaar bespioneerd.. want zo wordt het wel.. er zijn hier legio films over gemaakt.. en we hebben het zelf ! hier gehad in de periode 37-45 ? dat noemden we toen de NSB ! die joden .. het verzet… en de mensen die ze gewoon weg niet mochten aan te geven bij de duitsers.. dat waren onze EIGEN hollanders
   ik gok in 2045 weer oorlog.. het volk is lekker verdeeld.. en dat willen ze zo houden , dat is de rede dat ze ook niks doen tegen de marrokanen bijvoorbeeld.. en de booslims..
   zodat ze hun eigen EU-SSR agenda kunnen blijven uitvoeren
   dat we ons verenigen vind ik idd echt wel goed.. maar er zal dan ook een soort burger rechtbank moeten komen om de hersenloze hooligan tokkies in toom te houden.. ik bedoel kijk eens om je heen !
   hoeveel mensen acht je echt intelligent ,sociaal en vertrouw je, in het dagelijks leven . ? < 20% ?? < 10% ??
   wat denk je dat er gebeurd als ik ruzie met je krijg en uit haat en stuklje schrijf en een foto erbij dat je #weet ik veel niet wat heb gedaan# en op internet zet.. . dan staat ineens de andere 80% voor je deur..
   t was ooit verenigde nederlanden.. en nu ? nu staan er zelfs nederlanders tussen de pas in NL aangekomen asiel zoekers te protesteren tegen zwarte piet..

 2. nee en nee . mensen vandaag de dag zijn zielig in hun reactievermogen en realiteitsbeleving .
  heel makkelijk om via internet of anoniem je ideeen op een sadistische mishandeling te uiten . ze vergeten wel dat deze mensen zelf ook niet helemaal tof in de bovenkamer zijn en dat er ook mensen zijn die deze reageersels lezen ,die makkelijk beinvloedbaar zijn of een laag verstand hebben en dit als normaal gaan vinden . het voorbeeld reikt van stamme oorlogen en kindsoldaten tot de gemiddelde reactie op de utopia website . ego en angst heerlijk om te zien hoe dit chaos brengt .. of niet?

 3. ben het volledig eens met floriz! vorm je eigen mening, zonder alleen maar naar de massa te luisteren. wees objectief en vraag jezelf af of je het algemeen belang dient door zo hard mogelijk jouw mening op internet te slingeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *