In deze oorspronkelijke documentaire van BBC Panorama wordt een ontluisteren beeld geschetst van het rijkste bedrijf ter wereld, Apple. De populaire iPhones en iPads worden grotendeels allemaal in China gefabriceerd. In 2010 kwam voor het eerst naar buiten dat de werknemers van Apple in China onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken, werknemers werden uitgebuit, geïntimideerd en worden tot het uiterste gedreven.
Pas nadat veertien werknemers van Apple fabrieken zelfmoord hadden gepleegd omdat ze de werkdruk niet meer aankonden kwam dit (in de westerse media) aan het licht.
Vanzelfsprekend beloofde Apple beterschap en beloofde de arbeidersomstandigheden zwaar te gaan verbeteren. Nu, vier jaar later, gaan drie Chinese werknemers voor de BBC undercover in een zwaar bewaakte Apple-fabriek om te onderzoeken of Apple haar beloftes nakomt.
Daarnaast doet de BBC in deze documentaire ook verslag vanuit de Indonesische tinmijnen, waar mannen en kinderen met gevaar voor eigen leven de erts delven. Zal Apple echt zijn leven hebben gebeterd?
Meer informatie over deze documentaire van Zembla Internationaal en reacties van Apple zijn te vinden op de website van Zembla

[sc name=npocredits2 programma=”Zembla” externelink=”href=”http://zembla.vara.nl/Voorpagina.1974.0.html” dag=”25″ maand=”03″ jaar=”2015″ internelink=”https://www.documentairenet.nl/omroep/zembla/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VARA_101372904″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VARA_101372904″ ]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]

[tab:END]
[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “Zembla: Apple's verbroken beloftes”
      1. Door het niet meer te kopen ga je dit niet oplossen, er zijn te veel mensen die het wel kopen. Net als dat vegetariërs weinig kans maken omdat er te veel mensen zijn die wel gewoon vlees eten.

          1. Mijn god, wat een wezenloos gelul van T_T en Tropic. Totaal van jullie padje af. Beetje teleurgesteld in het leven en op deze manier afreageren? Weet je het allemaal niet meer? Is het allemaal wat lastig om nog na te denken? Ja, jongen, het is ook zwaar allemaal. Ga maar lekker slapen en koop maar weer wat gadgets. Kun je weer fijn genieten. Kijk, als het je geen reet interesseerd meldt dan niets en probeer geen medestanders te vinden die jouw inhouds en ethiekloze bestaan moeten legitimeren. Nou, geniet lekker van je spulletjes en laat je nog eens goed nemen door Apple, treurige koopslaaf. Oja, ook nog een zen-symbool gebruiken. Weet je waar dat voor staat, of vond je het gewoon een mooi symbool?

          2. Ooh ik weet heel goed waar het voor staat. Niet voor de new age zooi van tegenwoordig maar de ware inhoud ken ik.
            Ik geniet zeker van mijn Apple spulletjes en ook van mijn Samsung spulletjes. Android heeft zijn voordelen en iOS heeft zijn voordelen, dus ben nogmaals geen fanboy en verdedig ook helemaal geen Apple of welk ander bedrijf dan ook. Wat ik wel verdedig is het feit dat dit leven op aarde te kort is om je schuldig te voelen dat je het goed heb aan deze kant van de aarde. Het is nooit anders geweest, denk je nu werkelijk dat er ooit een eerlijke wereld komt. Was het maar waar, maar helaas. De ene heeft het arm, de andere is rijk. De ene is gezond de andere krijgt op zijn 40ste kanker. Weer een andere gaat op vakantie en heeft de tijd van zijn leven en de volgende persoon zit toevallig in een vliegtuig wat ze nooit meer terugvinden. Waarom? Is de ene beter als mens dan de anders? Nee!
            Dat noemen ze het Lot. De natuurlijke gang van zaken en de eeuwige verandering van alles. (ja dat is de ware betekenis van dat teken wat jij “Zen-symbool” noemt. Het is het Taijitu symbool – in de volksmond “Yin Yang” symbool – Dus voordat je een mening het, zorg dat hij je feiten goed zijn en maak je liever druk om je eigen daden)

  1. Jaren geleden, toen je nog niet zoveel tablets en smartphones had moest je wel een apple aanschaffen om iets met apps te kunnen doen. Ik heb toen dus ook een ipod aangeschaft.
    Maar na het zien van deze docu hoef ik niets meer van apple te hebben. Geef mij maar een tablet met android voor de spelletjes etc. en een simpel mp3-spelertje voor mijn muziek.
    Hoe de Chinese leveranciers met hun werknemers omgaan is echt een schande, maar helaas zie ik in de manier waarop ze met de werknemers “communiceren” helaas ook overeenkomsten met bepaalde Nederlandse bedrijven (in NL). Dit is allemaal te verwijten aan de bonuscultuur waar we in leven en als Den Haag niet snel ingrijpt dan zal het niet lang duren voordat wij China achterna gaan.

    1. En jij denkt dat andere merken, zoals telefoon waar Android op draait die je noemt, niet zulke werkomstandigheden van hun werkgevers eisen? Ik zou voortaan maar naakt over straat gaan lopen en niks meer gaan eten want de kleding die je nu aan hebt en veel voedsel wordt ook gemaakt door mensen die lange dagen 7 dagen per week werk doen tegen een loontje van niks.

      1. En hoeveel van die andere bedrijven zijn (bijna) net zo groot als Apple? En hoeveel van die bedrijven zijn er op dit soort misstanden (meerdere malen) onderzocht? En bij hoeveel van die bedrijven worden er beloftes gemaakt aan de klanten die juist het tegenovergestelde zijn.
        En nadat de waarheid aan het licht komt toch nog durven te zeggen dat er niks aan de hand is en dat ze hun best doen een voorbeeld te zijn voor andere bedrijven t.o.v. werknemers.
        Na het uitzenden van deze schokkende documentaire sturen ze brieven naar de BBC en NPO om te zeggen dat de beelden niet kloppen i.p.v. excuses en bedankjes dat de BBC de waarheid aan het licht heeft gebracht.
        Het zal me niets verbazen dat het ook bij andere bedrijven gebeurt. Maar of het nou bij een technologiegigant of een kledinggroothandel gebeurt maakt niet uit, als dit soort zaken bekend worden dan laten zij meteen weten dat ze het probleem aan gaan pakken. Neem maar als voorbeeld de brand in een kledingfabriek in Bangladesh van een tijd terug.

  2. Maar ze maken wel mooie dingen (Samsung ook hoor, ben geen fanboy maar hou gewoon van tech en vooruitgang) Vind dat Apple het goed doet.

    1. Precies. The way of the world. Het is nooit anders geweest en ik denk ook niet dat het ooit anders zal worden…
      Moeten wij er dan zuur om worden of gewoon doorleven. Ik kies het laatste.

  3. De 14jarige Whahid of hoe de chineese jongen heete die zijn opa in de mijnen hielp kwam niet “onherkenbaar” in beeld. Ik vraag me af hoe dat is afgelopen… 🙁

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *