Zembla – De misgelopen miljarden

De meeste van ons betalen, ondanks dat het altijd te veel is, netjes hun belastingen. Natuurlijk zijn er altijd mensen die dit niet doen, maar uit deze Zembla documentaire blijkt dat ze daar tegenwoordig gewoon mee weg kunnen komen.
Belastingambtenaren vertellen in deze Zembla documentaire dat ze door jarenlange bezuinigingen op de belastingdienst hun werk niet meer zorgvuldig kunnen doen. Machteloos zien ze toe dat verkeerd ingevulde aangiftes niet worden gecorrigeerd, dwangbevelen niet worden ingevorderd en controles steeds minder voorstellen. Onze schatkist loopt daardoor miljarden euro’s mis, zeggen de belastingambtenaren. Al jaren kaarten ze de misstanden aan bij de fiscus en de politiek. Maar niemand grijpt in.
Zembla gaat op zoek naar het zogenaamde tax gap, het verschil tussen wat er in theorie aan belastingen binnen moet komen en wat er door de fiscus uiteindelijk opgehaald wordt. De Nederlandse overheid blijkt de tax gap niet te berekenen. Andere landen doen dat al jaren. Zembla reist af naar Engeland waar de belastingdienst intensiever kan controleren omdat ze lessen trekken uit hun tax gap berekeningen. Waarom doen we dat in Nederland niet?

[sc name=npocredits2 programma=”Zembla” externelink=”href=”http://zembla.vara.nl/Voorpagina.1974.0.html” dag=”25″ maand=”09″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/zembla/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VARA_101369809″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VARA_101369809″ ]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]

[tab:END]
[divider/]