Zembla: De Monsanto methode

Bij het horen van de naam ‘Monsanto’ begint bij bij vele mensen wereldwijd het bloed al koken. Monsanto is het grootste zaadbedrijf ter wereld heeft ongekende macht die zich uitstrekt tot diep in de Amerikaanse en wereldwijde politiek. Niet zo gek als je bedenkt dat tomatenzaad tegenwoordig meer waard is dan goud!
In deze Zembla documentaire zien we hoe Monsanto, producent van genetisch gemodificeerde gewassen, bestrijdingsmiddelen en ‘s werelds grootste zaadbedrijf wereldwijd probeert de macht te krijgen door middel van patenten te verkrijgen op al het groentezaad. Zembla laat ons onder andere zien hoe Monsanto een broccoli heeft uitgevonden die makkelijker te oogsten is, en hoe Monsanto deze broccoli exclusief probeert te claimen, oftwel patenteren.
Deze Monsanto methode is al jaren erg omstreden, in de documentaire zien we dan ook hoe wetenschappers en politici zich ernstig zorgen maken. Wat betekent het voor onze voedselzekerheid als multinationals de baas worden over onze groente? Zembla onderzoekt de Monsanto methode. Ga naar de website van Zembla voor de reactie van Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

[sc name=npocredits2 programma=”Zembla” externelink=”href=”http://zembla.vara.nl/Voorpagina.1974.0.html” dag=”04″ maand=”03″ jaar=”2015″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/zembla/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VARA_101372907″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VARA_101372907″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=9nUztE-Rads

[tab:END]
[divider/]