Zembla – De spaghetticode

In deze documentaire onthult ZEMBLA hoe machtige softwarebedrijven als Softwaregigant Capgemini miljoenen euro’s verdient door niet werkende computersystemen te verkopen aan de overheid. Zo moest Capgemini ook voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een nieuw ICT-systeem ontwikkelen dat de uitbetaling van onze kinderbijslag en AOW regelt van zo’n 7 miljoen Nederlanders.
De puinhoop bij SVB bij het uitbetalen van het persoonsgebonden budget (PGB) aan chronisch zieken en gehandicapten, staat nog in ons geheugen gegrift. Het debacle haalt maandenlang het nieuws. Ook politiek Den Haag wordt op het matje geroepen. Staatssecretaris Van Rijn overleeft ternauwernood een motie van wantrouwen, de SVB werkt in opdracht van zijn ministerie van VWS.
Maar, wat maar amper het nieuws haalt, is een andere ernstige miskleun bij de SVB. Softwaregigant Capgemini krijgt de opdracht om het ICT-systeem dat de uitbetaling van onze kinderbijslag en AOW regelt, te moderniseren. Capgemini laat dit vervolgens voor een schijntje in landen als India programmeren en levert de SVB uiteindelijk software die helemaal niet blijkt te werken. Deskundigen noemen dergelijke mislukkingen ‘spaghetticode’, oftewel onleesbare software. De overheid trekt uiteindelijk de stekker uit het systeem, zonder dat het maar één dag heeft gefunctioneerd.
Vreemd genoeg zijn de rekeningen van Capgemini gewoon betaald. De schade: tientallen miljoenen euro’s belastinggeld blijken te zijn verdwenen. Hoe kan dat? Zembla onderzoekt hoe machtige softwarebedrijven als Capgemini te werk gaan en waarom de overheid miljoenen euro’s betaalt voor niet werkende computersystemen

[sc name=npocredits2 programma=”Zembla” externelink=”href=”http://zembla.vara.nl/Voorpagina.1974.0.html” dag=”03″ maand=”09″ jaar=”2015″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/zembla/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VARA_101375763″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VARA_101375763″ ]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]

[tab:END]
[divider/]