Zembla – Hormoonverstoorders

In het blikje van onze doperwtjes, op ons bespoten groente en fruit, in het plastic speelgoed van onze kinderen, in de crème die we op ons gezicht smeren, in veel van deze producten zitten hormoonverstorende stoffen. Chemische stoffen die volgens wetenschappers schadelijk kunnen zijn voor kwetsbare groepen zoals jonge kinderen of de foetus in de buik van zwangere vrouwen.
Deze stoffen kunnen het hormoonsysteem in de war brengen waardoor kinderen later vruchtbaarheidsproblemen krijgen. Ook borstkanker, zaadbalkanker en bepaalde stofwisselingsziektes worden hiermee in verband gebracht. Blootstelling aan hormoonverstorende stoffen kost de Nederlandse samenleving elk jaar ook nog eens zo’n € 5,8 miljard, zo blijkt uit de documentaire.
In december 2013 toonde Zembla aan dat zwangere vrouwen in Nederland niet voorgelicht worden over de risico’s van deze stoffen. De Deense overheid doet dat wel. Experts riepen in de uitzending op dat de Nederlandse overheid maatregelen moet nemen. De minister kondigde na de uitzending aan te kijken of de informatie aan zwangeren voldoende is. Maar nu, anderhalf jaar later, komt het woord hormoonverstorende stof nog steeds niet voor in de voorlichtingsfolder. Waarom niet?
Zembla onderzoekt de gevolgen van het uitblijven van goede voorlichting en waarom de overheid nog steeds geen maatregelen neemt tegen hormoonverstoorders. Meer achtergrondinformatie over deze documentaire kunt vinden op de website van Zembla

[sc name=npocredits2 programma=”Zembla” externelink=”href=”http://zembla.vara.nl/Voorpagina.1974.0.html” dag=”10″ maand=”06″ jaar=”2015″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/zembla/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VARA_101374315″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VARA_101374315″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=rAsTkEIzCZU

[tab:END]
[divider/]