Zembla: Knock-out in Brabant

Ze noemen het ´nok gaan’. Je verliest het bewustzijn of je raakt zelfs in coma raken na gebruik van GHB. Een vloeibare drug gemaakt van onder meer gootsteenontstopper en velgenreiniger. De laatste jaren is het gebruik van GHB in Nederland explosief gestegen en zijn er naar schatting meer dan 20.000 gebruikers. Een groot deel van deze gebruikers komen uit de provincies Brabant, Overijssel en Friesland.
Nadat het gebruik van GHB toe nam werd al snel duidelijk dat GHB helemaal geen onschuldige partydrug is die voor een opgewekte stemming zorgt en de seksuele lust vergroot. Wie teveel neemt raakt niet alleen bewusteloos maar loopt kans op hersenschade of kan stikken in zijn tong. Ook vallen er doden als gevolg van GHB-gebruik. Daarnaast is het goedje ook nog eens zeer verslavend, een dodelijk combi.
GHB blijkt één van de moeilijkste drugs om van af te kicken; zomaar ‘cold turkey’ afkicken kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Bovendien is de terugval een hardnekkig probleem. In West-Brabant zijn inmiddels honderden jongeren en volwassenen verslaafd aan GHB waardoor de vraag om hulp enorm is gestegen. Om die reden onderzoekt Zembla of de verslavingszorg dit toenemende probleem wel aan kan.

Deze documetaire van Zembla werd oorspronkelijk uitgezonden op 14-11-2013. Meer Documentaires van Zembla kunt u hier vinden.. ZEMBLA is het actuele onderzoeksjournalistieke programma van de VARA. Het programma wil een breed publiek informeren met opiniërende journalistiek.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VARA_101320586″ ]
[tab:Trailer]
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]
[divider/]